Πράσινο φως για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του πρώτου ισπανικού εμβολίου κατά του Covid-19

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Ο Ισπανικός Οργανισμός Φαρμάκων (AEMPS) ενέκρινε σήμερα την τελευταία φάση του εμβολίου PHH-1V από την ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Hipra, που σημαίνει ότι ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές του σε ανθρώπους. Ήδη η φαρμακευτική σε συνεργασία με ισπανικά νοσοκομεία έχει εξασφαλίσει άτομα τα οποία θα δεχτούν δύο δόσεις.

Όπως υπολογίζεται η παραγωγή των εμβολίων, αν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο και ως το τέλος του έτους θα έχουν παραχθεί τουλάχιστον 70 εκατομμύρια δόσεις. Για το 2022 η παραγωγή εμβολίων θα φθάσει τα 400 εκατομμύρια ενώ το 2023 η παραγωγή θα τριπλασιαστεί μέχρι τα 1,2 δισ εμβόλια.

Το ισπανικό εμβόλιο, όπως αναφέρει ο AEMPS, «βασίζεται σε δύο δομικά παρόμοιες πρωτεΐνες – η μία αντιστοιχεί στην μετάλλαξη Alpha και η άλλη αντιστοιχεί στην μετάλλαξη Beta- οι οποίες ενώνονται για να σχηματίσουν μια μοναδική δομή που ονομάζεται “διμερές” και συνοδεύονται από μία ουσία που αυξάνει την ανοσοαπόκριση ». Αυτός ο συνδυασμός είναι ικανός να δημιουργήσει ανοσοαπόκριση έναντι μιας από τις πρωτεΐνες του SARS-CoV-2, γνωστή ως πρωτεΐνη S (από τo “spike”) η οποία διευκολύνει την είσοδο του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτή η πλατφόρμα είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε για τα εμβόλια Novavax και Sanofi / GSK, τα οποία βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αξιολόγησης για έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η διαφορά όμως του ισπανικού εμβολίου είναι ότι χρησιμοποιούνται πρωτεΐνες δύο διαφορετικών μεταλλάξεων, καθώς η αρχική έρευνα τροποποιήθηκε για να είναι πιο αποτελεσματική έναντι νέων μεταλλάξεων. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας διαβεβαιώνουν πως μέχρι σήμερα η απάντηση του εμβολίου υπήρξε πολύ θετική και στην μετάλλαξη Delta.

Η ισπανική εταιρεία Hipra, η οποία έχει έδρα της το Amer της Girona στην Καταλονία αναφέρει πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην συντήρηση αλλά και στην διανομή του εμβολίου καθώς απαιτείται ψύξη του μεταξύ 2-8 βαθμών Κελσίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος