Ψυχροπολεμικό κλίμα ΗΠΑ-Ρωσίας, εμπλοκή του Ισραήλ κι επίθεση κατά της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό

Νέα επικίνδυνη τροπή προσέλαβε ο πόλεμος της Συρίας καθώς το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε με καταιγιστικά πυρά σε επίθεση από τη συριακή πλευρά των υψωμάτων του Γκολάν.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Τελ Αβίβ, «ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί για την επίθεση τον καθεστωτικό στρατό της Συρίας και προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας και των Ισραηλινών πολιτών».

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Δαμασκού,  η ρωσική πρεσβεία δεχόταν επίθεση με οβίδες, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ, αναφέροντας πως πιθανότατα υπάρχουν θύματα.

Καπνός κάλυψε την περιοχή από την πρώτη έκρηξη, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συλλαλητήριο υπέρ της Ρωσίας και της υποστήριξης της στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Το πλήθος άρχισε να τρέχει όταν και δεύτερη οβίδα εξερράγη στην περιοχή, αναφέρει ανταποκριτής του πρακτορείου Associated Press .

Για κλίμα ψυχρού πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ προειδοποιεί ακόμη και η Κίνα και σε ασυνήθιστα έντονη κριτική από την εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία Ουάσιγκτον και Μόσχα καλούνται σε αυτοσυγκράτηση.

Στο ίδιο κλίμα το αμερικανικό δίκτυο CNN ,  μεταδίδει ότι ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας είναι πλέον  πόλεμος μεσολάβησης μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κάθε πλευρά να κλιμακώνει τη σύγκρουση με μεγαλύτερη δύναμη πυρός.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έκαναν από αέρος ρίψεις πυρομαχικών ( 50 τόνους) στη βορειοανατολική Συρία ενισχύοντας τους μαχητές που  προσπαθούν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει ότι οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι μαχητές στη βόρεια Συρία υποκινούν μαζικό εκτοπισμό Αράβων κατεδαφίζοντας σπίτια και πυρπολώντας περιουσίες κλιμακώνοντας την έξοδο προσφύγων από τη χώρα.

Στη βορειοδυτική Συρία κλιμακώνονται οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας, με επίκεντρο τη στρατηγική περιοχή Sahl al-Ghab της επαρχίας Χάμα, ενώ δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης προειδοποιούν τους αμάχους στο Ιντλίμπ να απομακρυνθούν ή να βρουν καταφύγιο καθώς αναμένεται σαρωτική επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος