Ρώμη – G20: Συνάντηση των Sergio Mattarella και Mario Draghi με τον Joe Biden

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Εγκάρδια φαίνεται να υπήρξε η συνάντηση μεταξύ των Joe Biden και Sergio Mattarella, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε την “εξαιρετική δουλειά” που έκανε η Ιταλία στο μέτωπο των εμβολιασμών. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, ο Biden τόνισε πως οι ΗΠΑ συμμερίζονται την ανάγκη εμβολιασμού των πιο ευάλωτων χωρών, χωρίς να κάνουν διάκριση μεταξύ Συμμάχων και μη. Ένα θέμα που ο ίδιος ο Πρόεδρος Mattarella είχε φέρει στο προσκήνιο, με την ανάγκη εγγύησης των εμβολιασμών.

Σε αυτό το σημείο ο Biden φαίνεται να επανέλαβε στον Mattarella ότι η Αμερική “επέστρεψε”, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Αμερικανική πολιτική στις σχέσεις με την ΕΕ και το NATO. 

Λίγο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε στο Palazzo Chigi για την διμερή συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Mario Draghi. Σημειωτέον, αυτή ήταν και η πρώτη επίσημη παρουσία της Ιταλίδας first lady, κας Serena Draghi, η οποία αύριο θα ξεναγήσει όλες τις first ladies στη Ρώμη ενώ οι ηγέτες θα συμμετάσχουν στα έργα της G20. 

Ρώμη – G20: Συνάντηση των Sergio Mattarella και Mario Draghi με τον Joe Biden
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Mario Draghi (AP Photo/Evan Vucci)

Πριν από λίγο τελείωσε η συνάντηση των δύο Ηγετών. 

Σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν από το γραφείο του Ιταλού Πρωθυπουργού, η συνάντηση επικεντρώθηκε στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Ιταλικής Προεδρίας της G20 και των ΗΠΑ στη διαχείριση των σημαντικότερων παγκόσμιων προκλήσεων: την καταπολέμηση της πανδημίας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος που βασίζεται σχετικά με τους κανόνες.

Η νότα επίσης αναφέρει πως συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη αναφορά στις ευκαιρίες που προσφέρουν τα αντίστοιχα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σταθερότητα του διατλαντικού δεσμού και τη χρησιμότητα της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής άμυνας και για τη διατλαντική ασφάλεια, σε μια σχέση συμπληρωματικότητας.

Τέλος, επανεξετάστηκαν οι κύριες Διεθνείς κρίσεις, ιδίως το Αφγανιστάν, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της έκτακτης συνεδρίασης των Ηγετών της G20 στις 12 Οκτωβρίου, καθώς και της ασταθούς κατάστασης που επικρατεί στην Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Σε λίγη ώρα ο Biden θα συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Macron, ενώ ο Draghi τον Ινδό Πρωθυπουργό Modi.

Σημειωτέον, επικαλούμενοι πηγές της Αστυνομίας, η εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει πως ένα όχημα της αυτοκινητοπομπής του Αμερικανικού προέδρου ενεπλάκη σε ελαφρύ τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της διαδρομής μεταξύ Βατικανού και του Προεδρικού Μεγάρου Quirinale. Το εν λόγω περιστατικό, μαζί με την εκτενέστερη συζήτηση με τον Ποντίφικα, ήταν οι λόγοι που καθυστέρησαν το πρόγραμμα του Joe Biden σχεδόν μια ώρα από το ραντεβού του με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος