Ρώμη: Κηδεία ακροδεξιάς γυναίκας εν μέσω ναζιστικών χαιρετισμών και σημαίας (video)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου κηδεύτηκε στη Ρώμη η 44χρονη Alessia Augello, γνωστό μέλος του ακροδεξιού κινήματος Forza Nuova. Γνωστή στο περιβάλλον της ως «Tungsy», η οποία πέθανε ξαφνικά ύστερα από θρόμβωση. 

Το γεγονός που προκαλεί σοκ είναι η πως στο τέλος της τελετής και κατά τη διάρκεια της εξόδου από την εκκλησία, οι συναγωνιστές της νεκρής γυναίκας κάλυψαν το φέρετρο με μια ναζιστική σημαία, ενώ έσπευσαν να δώσουν το ύστατο χαίρε με ναζιφασιστικό χαιρετισμό.

Η αποκάλυψη οφείλεται σε δημοσίευμα της Ιταλικής ηλεκτρονικής εφημερίδας Open, η οποία πρώτη έφερε στο προσκήνιο το περιστατικό μέσω ενός βίντεο που γυρίστηκε από κοντινή απόσταση. Όπως ήταν αναμενόμενο, το βίντεο έκανε τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων στην Ιταλία. 

Η οικογένεια της Alessia αμέσως τοποθετήθηκε κατά του περιστατικού: “Αποστασιοποιούμαστε πλήρως από τα γεγονότα που συνέβησαν στον προαύλιο χώρο έξω από την εκκλησία, για τα οποία δεν γνωρίζαμε, και που ούτε η ίδια η Alessia δεν θα είχε μοιραστεί ή εκτιμήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν θα είχαμε επιτρέψει ή εξουσιοδοτήσει ποτέ αυτό που συνέβη”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εκκλησία. Σε ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα οι Don Alessandro και Don Paolo Emilio της εν λόγω ενορίας, καταδίκασαν το συμβάν, τονίζοντας πως η εκδήλωση “πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τους ιερείς, και που οι δύο αγνοούσαν τι επρόκειτο να συμβεί” παίρνοντας αποστάσεις “από κάθε λέξη, χειρονομία και σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε έξω από την εκκλησία, και αποδίδεται σε εξτρεμιστικές ιδεολογίες μακριά από το μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού”.

Σφοδρότατες οι καταδίκες και από τον πολιτικό κόσμο. Ο Emiliano Fiano, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, σε ανάρτησή στα κοινωνικά δίκτυα, έγραψε πως “στην Ιταλία δεν πρέπει να επιτρέπεται να επιδεικνύεται αυτή η σημαία, στο έτος 2022, μπροστά σε εκκλησία σε μια κηδεία».

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Γενικών Ερευνών και Ειδικών Επιχειρήσεων (DIGOS) γίνεται έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι αυτής της πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, οι έρευνες ενδέχεται να οδηγήσουν σε καταγγελίες, ενώ ήδη η Αστυνομία της Ρώμης φαίνεται να εντόπισε πολλά μέλη της ακροδεξιάς που συμμετείχαν στην κηδεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος