Σάντσεθ: Να μειώσει η ΕΕ το ενεργειακό κόστος για να μην μείνει όμηρος του Πούτιν

Σε συνέντευξή του στους Financial Times αυτή την εβδομάδα, o Iσπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επισημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δράσουν για να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, να αποτρέψουν την Ευρώπη από το να γίνει όμηρος του Βλαντιμίρ Πούτιν και να περιορίσουν την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να βοηθήσει την Ισπανία και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και εκείνες που προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

«Εάν η ΕΕ δεν μας δώσει τα εργαλεία για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ενεργειακή έκτακτη ανάγκη, θα είναι δύσκολο, όχι μόνο για την Ισπανία, αλλά για όλα τα κράτη μέλη, να επωμιστούν το τεράστιο οικονομικό κόστος», εξήγησε ο Σάντσεθ, αναφερόμενος στο αίτημα της Μαδρίτης για αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, γεγονός που θα μείωνε σημαντικά το κόστος της ενέργειας στην Ισπανία.

Κατά τη γνώμη του Σάντσεθ, η Μόσχα προσπάθησε το 2021 να διατηρήσει υψηλές τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, μειώνοντας τα αποθέματα φυσικού αερίου ως μέρος μιας προπολεμικής στρατηγικής.«Εάν οι βιομηχανίες επιβραδύνουν την παραγωγή τους, δεν είναι επειδή έχουν πρόβλημα ζήτησης, αλλά επειδή έχουν δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος» είπε ο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στη χώρα του. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν τη Κυριακή στη Μαδρίτη κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας ενώ συνεχίζεται η απεργία στις μεταφορές. Ο σοσιαλιστής ηγέτης πιστεύει ότι μια ενεργειακή συμφωνία στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας θα χρησιμεύσει ως βάση για την κυβέρνησή του να προσφέρει μια απάντηση στην ενεργειακή κρίση σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες, συνδικάτα και άλλα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, το 2021 το 45% της ισπανικής ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σύγκριση με μόνο το ένα τρίτο του φυσικού αερίου. «Δεν είναι καθόλου λογικό να είναι αυτό το ποσοστό του φυσικού αερίου που καθορίζει την τιμή του ρεύματος για ολόκληρη την αγορά», εξήγησε.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Ισπανία, η οποία αντιπροσωπεύει λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο της χωρητικότητας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ, θα μπορούσε να βοηθήσει την υπόλοιπη ήπειρο να επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία εάν βελτιωθούν οι συνδέσεις με τη Γαλλία.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος