Σαουδική Αραβία: Ποινή θανάτου σε Παλαιστίνιο ποιητή

Τον αποτροπιασμό του πνευματικού κόσμου για την καταδίκη σε θάνατο του Παλαιστίνιου ποιητή Άσραφ Φάγιαντ από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή Ενημέρωση ΕΡΤ 6-8 με τους Νίκο Αγγελίδη και Βασιλική Χαϊνά, ο ποιητής-δημοσιογράφος και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Αναστάσης Βιστωνίτης.

Η απόφαση έχει χαρακτηριστεί «αυθαίρετη και επομένως παράνομη» από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φαίνεται ότι ο Παλαιστίνιος ποιητής «πρόκειται να εκτελεστεί στη βάση αναξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων, διότι άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης έπειτα από μια άδικη δίκη».

Ο Φάγιαντ δεν είχε συνήγορο στη δίκη του κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ενώ και το ίδιο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη Σαουδική Αραβία βασίζεται στον ισλαμικό νόμο, τη Σαρία. Οι δικαστές είναι αποκλειστικά ιερωμένοι, που ανήκουν μάλιστα σε υπεσυντηρητική σχολή.

Ο Παλαιστίνιος ποιητής είχε συλληφθεί ξανά το 2014 και καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 ετών και να υποστεί 800 μαστιγώσεις. Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, όταν εκδικάστηκε η έφεση που είχε υποβάλει, του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών, αποκεφαλισμός με σπαθί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος