Σένγκεν και Αφρική επί τάπητος στη Σύνοδο της Μάλτας- Ετοιμη για Σύνοδο με Τουρκία η Ε.Ε (vid)

Τα αλλεπάλληλα πλήγματα στη Συνθήκη Σένγκεν, μετά την επιβολή ελέγχου διαβατηρίων από τη Σουηδία, τον φράχτη που εγείρει η Σλοβενία στη μεθόριο με την Κροατία και την προειδοποίηση της Ουγγαρίας ότι θα επεκτείνει ως την Ρουμανία, τα συρματοπλέγματα που ύψωσε στη μεθόριο με τη Σερβία, επισκίασαν τη Σύνοδο της Μάλτας, που υποτίθεται ότι θα ήταν αφιερωμένη στην Αφρική.

« Ο χρόνος τελειώνει. Χωρίς αποτελεσματικούς ελέγχους στα σύνορα της Ε.Ε, η Συνθήκη Σένγκεν θα δεχτεί την χαριστική βολή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αντί επιλόγου στη Σύνοδο της Μάλτας για το μεταναστευτικό.

«Καθόλου ικανοποιημένος, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ,  καθώς η συμφωνία μετεγκατάστασης εφαρμόστηκε για 130 μόνον μετανάστες, ενώ ο στόχος είναι να μετεγκατασταθούν 160.000 ,κάτι που «με τόσο αργούς ρυθμούς δεν θα γίνει ούτε το 2100», όπως τόνισε.

Οσο για το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόϊμπλε, όχι μόνο έσπασε τη σιγή ιχθύος που τηρούσε από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, αλλά φέρεται να ξέσπασε εναντίον της πολιτικής Μέρκελ, όπως ερμηνεύτηκε η δήλωση του ότι:  « οι πρόσφυγες κατέκλυσαν με την μορφή χιονοστιβάδας τη Γερμανία, και όπως ξέρουμε ένας και μόνον απρόσεκτος σκιέρ αρκεί, για να προκληθεί χιονοστιβάδα».

«Ούτε έναν επιπλέον πρόσφυγα από τη Γερμανία, δεν πρόκειται να δεχτεί η Ουγγαρία», προειδοποίησε από τη Μάλτα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, καταδικάζοντας την απόφαση της Γερμανίας να αναθεωρήσει τη Συνθήκη του Δουβλίνου, για να επιστρέψουν στις χώρες πρώτης εισόδου της ΕΕ, όσοι δεν πήραν άσυλο.

Οι προστριβές των Ευρωπαίων φαίνεται να εξόργισαν  τον Πρόεδρο της Σενεγάλης, ένας εκ των 60 ηγετών της ευρω-αφρικανικής, όπως είχε προαναγγελθεί, η Σύνοδος  της Μάλτας.
Σένγκεν και Αφρική επί τάπητος στη Σύνοδο της Μάλτας- Ετοιμη για Σύνοδο με Τουρκία η Ε.Ε (vid)
Εξοργισμένος φάνηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνοντας ότι « εν μια νυκτί οι Ευρωπαίοι συγκέντρωσαν εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα, ενώ στη Μάλτα δεν έκαναν το ίδιο για να σώσουν ζωές».

Μόλις το ένα εικοστό του ποσού που  ζήτησε η Κομισιόν ως βοήθεια για την Αφρική, δηλαδή 78 εκατομμύρια από τον στόχο του 1,8 δις.ευρώ, εξασφαλίστηκε και ως συνέπεια δεν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για επαναπατρισμό όσων Βορειοαφρικανών απορρίφτηκαν οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη.

Σε παροχή βοήθειας τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία, συμφώνησαν πάντως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προαναγγέλοντας και διμερή σύνοδο για την προσφυγική κρίση, πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: ΕΡΤ1,Telegraph, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος