Συλλήψεις σε Ολλανδία, Σουηδία- Εκκένωση αεροσκάφους στη Βρετανία – Εκτακτη συνεδρίαση των 28 στις Βρυξέλλες

Γαλλία και Βέλγιο προσέρχονται στην έκτακτη συνεδρίαση των 28 στις Βρυξέλλες, με «σήμα κινδύνου» τις πληροφορίες ότι ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι, ταξίδευε ανενόχλητος μεταξύ Συρίας και Ευρώπης.

Μπορεί ο ιθύνων νους των επιθέσεων Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ να είναι νεκρός, ωστόσο το ανθρωποκυνηγητό για τον Βέλγο, μαροκινής καταγωγής Σαλάχ Αμντεσλάμ συνεχίζεται, με ολονύκτιο ανθρωποκυνηγητό στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, που κατέληξε στις συλλήψεις τριών υπόπτων και στην κατάσχεση αυτοκινήτου με βελγικές πινακίδες, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Μαρτυρίες αναφέρουν e έκρηξη σε σταθμό του μετρό στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το δίκτυο RT, ελεγχόμενη έκρηξη έγινε στο Λονδίνο,μετά από έρευνες της αστυνομίας σε εγκαταλελειμένο όχημα κοντά στο σταθμό Baker Street του μετρό. Η βρετανική εφημερίδα Huffington Post αναφέρει ότι ο σταθμός είχε εκκενωθεί από την αστυνομία.

Παράλληλα, στο βρετανικό Μάντσεστερ, αεροσκάφος της Easyjet που ήταν έτοιμο να απογειωθεί για το Μαρακές εκκενώθηκε την τελευταία στιγμή μετά από φόβο για εκρηκτικά.

Στη Σουηδία, συνελήφθη άνδρας  με  την υποψία «προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας».

Στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Associated Press, όλα δείχνουν ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε  θα επικεντρωθούν  στα αιτήματα της Γαλλίας που για πρώτη φορά  επικαλέστηκε ρήτρα στη Συνθήκη της ΕΕ για την ενεργοποίηση της υποχρεωτικής ενιαίας άμυνας και συνεργασίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών.

Στο τρισέλιδο έγγραφο που περιλαμβάνει τα αιτήματα της Γαλλίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων , όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ότι  όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που εισέρχονται ή αναχωρούν από την Ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να ελέγχονται μέσω νέας βάσης δεδομένων για πιθανές διασυνδέσεις με τρομοκρατικούς κύκλους και να αρχειοθετούνται.

Οπως άλλωστε προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, η ζώνη Σένγκεν θα απειληθεί εάν “η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της ως προς τη φύλαξη των συνόρων”.

Η Γαλλία επίσης ζητά την ανάπτυξη των “ομάδων ταχείας αντίδρασης” στην ελληνο-τουρκική μεθόριο  και συστηματική εξέταση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που εισέρχονται στην ΕΕ από την Τουρκία.

“Απαιτούνται άμεσοι, ενισχυμένοι, συστηματικοί και συντονισμένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα για τα άτομα που απολαμβάνουν του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ζώνης Σένγκεν,” αναφέρει το έγγραφο.
Στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης συνεδρίασης των Βρυξελλών, και το αίτημα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ,  για επείγουσα θέσπιση  ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές.

Πηγή:Associated Press, Guardian, Huffington Post,RT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος