Συμφωνία Πούτιν-Ολάντ για ευρύτερη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους (vid)

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά και να προχωρήσουν στην ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών.

«Αυτό που συμφωνήσαμε και αυτό είναι σημαντικό, είναι να πλήττουμε θέσεις μόνο του Νταές (σ.σ. ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και όχι ενάντια σε δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία. Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι», δήλωσε ο Ολάντ, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες επίσης συμφώνησαν να στοχοθετούν μόνο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και παρόμοιες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την υπάρχουσα συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ χαρακτήρισε ως “πράξη προδοσίας” την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Αλλά σίγουρα, περιστατικά όπως η κατάρριψη αεροσκαφών μας και οι θάνατοι στρατιωτών μας…είναι απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε (με δεδομένο) ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δεν θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν, με καμία συμμαχία, με καμία χώρα».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η μεταφορά πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτος στην Τουρκία γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, σημειώνοντας πως βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει» ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας στην Άγκυρα δεν γνωρίζει τίποτε γι αυτό, τονίζοντας πως η Ρωσία παρακολουθεί την μεταφορά από αέρος, «μέρα και νύχτα».

Ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του ρωσικού αεροσκάφους πριν την επίθεση. «Είναι όλα ασυναρτησίες και φτηνές δικαιολογίες… αλλά αποτελούν μια επιλογή της τουρκικής πλευράς», σχολίασε.

Αγκάθι παραμένει ο ρόλος του Σύρου Προέδρου, με τον Πούτιν να λέει πως “το μέλλον του Μπασάρ Άσαντ βρίσκεται στα χέρια του συριακού λαού” και τον Φρανσουά Ολάντ να επαναλαμβάνει ότι “ο Άσαντ δεν έχει θέση στην όποια λύση βρεθεί για τη χώρα”.

Σχετική είδηση: Έκκληση Ολάντ για συνασπισμό κατά του ISIS – Πούτιν: Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (vid)

Πηγή: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος