Συναγερμός από ΟΗΕ για την κρίση στο μεταναστευτικό που πυροδοτεί και διπλωματική ένταση

Οι μετανάστες φτάνουν στην Ευρώπη, και όχι στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία ή στην Γερμανία, κανείς δεν πρέπει να επιπλήττει τις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Serra σχετικά με το μεταναστευτικό.
O επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας επισημαίνει ότι : Αν συνεχίσει να επικρατεί η άποψη ότι ο καθένας πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του, ο κίνδυνος είναι ο πολλαπλασιασμός των αλλεπάλληλων, φοβερών εικόνων –από την Κω μέχρι την FYROM, από τη Μάγχη μέχρι και τη Σικελία.

Συναγερμό για τις διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης σήμανε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), λέγοντας ότι έως και 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, αναμένεται να φθάνουν στην ΠΓΔΜ καθημερινά τους προσεχείς μήνες, με τα επεισόδια να εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο στα σύνορα με τη νότια Σερβία.

Η Βουλγαρία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας της χώρας, ενισχύει τα τέσσερα νοτιοδυτικά περάσματα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ με στρατιωτικές δυνάμεις και ελαφρά τεθωρακισμένα.

Από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτρό, υποδέχεται την αναστολή της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύριους πρόσφυγες που αποφάσισε η Γερμανία, ως αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες πρώτης εισόδου (Ιταλία και η Ελλάδα) να χειριστούν τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Πρακτικά η Γερμανία ανοίγει τις πύλες της στους Σύριους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο, σταματώντας την επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Η υπό κατάργηση Συνθήκη όριζε ότι οι πρόσφυγες αντιμετώπιζαν απέλαση σε περίπτωση που ζητούσαν άσυλο σε άλλη χώρα εκτός εκείνης της πρώτης τους εισόδου.

Στο Haidenau, νότια της Δρέσδης, αναμένεται η Ανγκελα Μέρκελ, τρεις ημέρες μετά τα κρούσματα ρατσιστικής βίας σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, τα οποία η καγκελάριος χαρακτήρισε απεχθή.

Χθες υπήρξε απειλή για βόμβα στα γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο, λίγες μόλις ώρες μετά την επίσκεψη στο Χαϊντενάου του αντικαγκελάριου και επικεφαλής του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος