Συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Κούβας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά από το 1958

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποδέχτηκε τη Δευτέρα τον ομόλογό του της Κούβας, τον Μπρούνο Ροντρίγκες, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Κουβανού υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον από το 1958.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν χειραψία, χαμογελώντας μπροστά στις κάμερες, προτού ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους που αφορούν διάφορα θέματα σχετικά με την επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Κούβα μετά από πέντε δεκαετίες.

Παραμένει το “αγκάθι” του Γκουαντάναμο

“Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση προς το παρόν να τροποποιήσουν το υπάρχον καθεστώς ενοικίασης σε ό,τι αφορά στη ναυτική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα”, δήλωσε ο Τζον Κέρι στην συνέντευξη Τύπου με τον Κουβανό ομόλογό του , επισημαίνοντας ότι το θέμα παραμένει ένα σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών ακόμη και αν κινούνται προς την ομαλοποίηση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Νωρίτερα ο Μπρούνο Ροντρίγκες είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η στρατιωτική βάση μαζί με άλλα θέματα για τον εμπορικό αποκλεισμό παραμένουν μεγάλες ανησυχίες για την χώρα του ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της πρεσβείας της Κούβας στην Ουάσιγκτον.

“Τα ιστορικά γεγονότα που ζούμε σήμερα θα έχουν νόημα με την άρση του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που προκαλεί τόσες στερήσεις και ζημιά στον λαό μας, με την επιστροφή του κατεχόμενου εδάφους του Γκουαντάναμο και με το σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία μας”, υπογράμμισε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος