Συνεχίζει το σφυροκόπημα κουρδικών θέσεων η Άγκυρα – Στο προσκήνιο ο βαθύς διχασμός στο εσωτερικό της Τουρκίας

Με άγριο σφυροκόπημα σε θέσεις των Κούρδων ανταρτών απαντά η Τουρκία στο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Άγκυρας την Κυριακή, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο PKK. Τη διεύρυνση του όρου «τρομοκρατία» επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν, έτσι ώστε να περιλαμβάνει και εκείνους που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο ορισμός του τρομοκράτη πρέπει να διευρυνθεί και στους «υποστηρικτές» της τρομοκρατίας – διότι «το να είναι κάποιος βουλευτής, πανεπιστημιακός, δημοσιογράφος, συγγραφέας ή στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης δεν μεταβάλει την πραγματικότητα ότι το ίδιο πρόσωπο είναι τρομοκράτης».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για το μακελειό, που κόστισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους. Είκοσι τρία άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με την επίθεση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρές, σχεδόν σίγουρες ενδείξεις που δείχνουν προς την αποσχιστική οργάνωση», ενώ, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου δήλωσε πως «δυστυχώς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την τρομοκρατία».

Συνεχίζει το σφυροκόπημα κουρδικών θέσεων η Άγκυρα – Στο προσκήνιο ο βαθύς διχασμός στο εσωτερικό της ΤουρκίαςΣύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΣ, τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας πραγματοποίησε μια γυναίκα μέλος του εκτός νόμου PKK.

Η γυναίκα αυτή, τουρκικής υπηκοότητας, είχε γεννηθεί το 1992, είχε ενταχθεί στο PKK το 2013 και είχε εκπαιδευτεί αργότερα από την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG, προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

«Τεκμηριώθηκε επισήμως ότι πρόκειται για την Σεχέρ Τσαγκλά Ντεμίρ, γεννηθείσα το 1992 […] και εκπαιδευθείσα στη Συρία από την τρομοκρατική οργάνωση YPG», (σημ. τις Μονάδες Προστασίας του Λαού που αποτελούν το ένοπλο σκέλος του κύριου κουρδικού πολιτικού σχηματισμού της Συρίας), αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι αρχές στην Άγκυρα δεν έχουν ακόμη δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον δεύτερο δράστη.

Αεροπορικές επιδρομές και μάχες

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της Τουρκίας και τους Κούρδους αντάρτες επεκτάθηκαν την Τρίτη. Αναπτύχθηκαν άρματα μάχης, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Τα πιο αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Αντάρτες του PKK έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε στην περιοχή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας αστυνομικός και τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ. Ένας δεύτερος αστυνομικός σκοτώθηκε στην πόλη Νουσάιμπιν, όπου μέλη του PKK εξαπέλυσαν επίθεση, σύμφωνα με πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, πυρά και εκρήξεις ηχούσαν σε όλη την πόλη, ενώ αστυνομικοί με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού καλούσαν με τηλεβόες τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στην πόλη Σιρνάκ, άρματα μάχης άνοιξαν πυρ με τα πυροβόλα τους από στρατιωτικές βάσεις στοχοθετώντας οδοφράγματα και χαρακώματα. Εκρήξεις οβίδων και πυρά όπλων ηχούσαν σε όλη την πόλη.

Τη Δευτέρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σειρά αεροπορικών επιδρομών, κυρίως στον ορεινό όγκο Καντίλ του Ιράκ, όπου βρίσκονται βάσεις των ανταρτών του PKK. Το επιτελείο υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν 45 αντάρτες, καταστράφηκαν δύο αποθήκες οπλισμού και δύο θέσεις ρουκετών Κατιούσα.

Πόλωση και διχασμός

Συνεχίζει το σφυροκόπημα κουρδικών θέσεων η Άγκυρα – Στο προσκήνιο ο βαθύς διχασμός στο εσωτερικό της Τουρκίας«Κυβέρνηση παραιτήσου!» φώναζαν την Τρίτη πενθούντες στην κηδεία τεσσάρων νεαρών θυμάτων της επίθεσης καμικάζι που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.

«Το παιδί μας έγινε θύμα της πολιτικής. Δεν θέλουμε κανέναν πολιτικό στην κηδεία μας», φώναζε ένας από τους συγγενείς, προτού μέλη της οικογένειάς του του ζητήσουν να σωπάσει και τον προειδοποιήσουν να μην μιλάει ανοιχτά μπροστά σε δημοσιογράφους.

Αντί να ενώσουν το έθνος στο πένθος, τα επακόλουθα της επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής έφεραν και πάλι στο φως τον βαθύ διχασμό στην Τουρκία, καθώς η χώρα προσπαθεί να μην παρασυρθεί στις συγκρούσεις των γειτόνων της.

Αν η Τουρκία συνεχίσει σ’ αυτόν τον δρόμο, προειδοποιούν αναλυτές, υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει κύκλος βίας και απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει να επουλώνει της πληγές αυτές. Στην πρώτη του ομιλία μετά την επίθεση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι της χώρας θα πρέπει να διευρυνθούν περαιτέρω.

Αντίπαλοι του Ερντογάν λένε ότι χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να φιμώσει τη διαφωνία και πως η αυταρχική ηγεσία του διχάζει επικίνδυνα μια χώρα την οποία έχουν ανάγκη οι ευρωπαίοι και οι νατοϊκοί σύμμαχοί της ως ανάχωμα εναντίον της αστάθειας της Μέσης Ανατολής.

Την ώρα που ο Ερντογάν μιλούσε στην Άγκυρα, η αστυνομία χρησιμοποιούσε δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει στην Κωνσταντινούπολη αρκετές εκατοντάδες αριστερούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για «την αποτυχία της κυβέρνησης να εμποδίσει την επίθεση της Κυριακής».

Μερικοί στο πλήθος άρχισαν να φωνάζουν «Κλέφτη, φονιά, Ερντογάν», ένα σύνθημα που ακούγεται πολύ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία, δήλωσαν στο Reuters αυτόπτες μάρτυρες.

«Στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου, όταν εκρήγνυται μια βόμβα, όλοι στέκονται ο ένας στο πλευρό του άλλου… Αυτό είναι που μας λείπει», λέει ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αρχηγός του φιλοκουρδικού HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου: «Δεν δίνουν λογαριασμό. Δεν ζητούν συγγνώμη. Δεν λένε κάναμε ένα λάθος… Απλώς συνεχίζουν να πολώνουν».

Πηγή: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό:  EPA/STR, EPA/SEDAT SUNA,

Σχετικές ειδήσεις:
Άγκυρα: Το PKK πίσω από την επίθεση – Σφοδροί βομβαρδισμοί ως αντίποινα (vid)
Τέσσερις νεκροί σε επιχειρήσεις κατά Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος