Σλοβακία: Διαμαρτυρία για την είσοδο των νεοναζί στη Βουλή

Την επομένη των βουλευτικών εκλογών κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ενίσχυσε την άκρα δεξιά, χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στην αντιφασιστική πορεία που διοργανώθηκε στην Μπρατισλάβα αλλά και σε παράλληλη διαμαρτυρία στα κεντρικά της χώρας. Με πλακάτ όπου σβάστικες είχαν διαγραφεί, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος “Η Σλοβακία μας”, στη Βουλή.

«Θέλουμε να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε την ξενοφοβία. Πρέπει να φράξουμε τον δρόμο στη φασιστική ιδεολογία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φράντισεκ Κούκελ, ένας φοιτητής ιατρικής που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Ωστόσο, κατά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου το υπερεθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα-Η Σλοβακία Μας (LSNS) του Μάριαν Κότλεμπα, το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι των Ρομά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, καρπώθηκε ψήφους που διέρρευσαν από το κόμμα Σμερ του πρωθυπουργού Φίτσο, και κατέλαβαν τις 14 από τις 150 έδρες του σλοβακικού κοινοβουλίου. Σλοβακία:  Διαμαρτυρία για την είσοδο των νεοναζί στη Βουλή

Σύμφωνα με δηλώσεις των ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα το κόμμα του Κότλεμπα να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα.

Η Σλοβακία, που τον ερχόμενο Ιούλιο αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, εισέρχεται ωστόσο σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω της απώλειας κυβερνητικής πλειοψηφίας με ποσοστό 28.28% για το κυβερνών κόμμα, που συντάσσεται πλήρως με τα άλλα τρία μέλη της ομάδας Βίζεγκραντ, σχετικά με την προσφυγική κρίση.

ΠΗΓΗ:AFP ΦΩΤΟ:AFP/VLADIMIR SIMICEK
Σχετική είδηση: Ανοδος της ακροδεξιάς και απώλεια πλειοψηφίας από τις κάλπες στη Σλοβακία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος