Στ. Χόκιγκ: Επένδυση 100 εκ.ευρώ στην αναζήτηση εξωγήινων

Στοιχηματίζει περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ ο Στίβεν Χόκιγκ ότι θα ανακαλυφθούν εξωγήινοι πολιτισμοί και μάλιστα τόσο εξελιγμένοι ώστε να χρησιμοποιούν ραδιοτηλεπικοινωνίες.

«Πιστεύουμε πως η ζωή που δημιουργήθηκε αυθόρμητα στον πλανήτη μας, επομένως σε ένα άπειρο σύμπαν, πρέπει να έχει εμφανισθεί και αλλού. Συνεπώς, κάπου στον κόσμο, ίσως υπάρχει κάποια μορφή ζωής με νοημοσύνη, η οποία να βλέπει το φως μας και να ξέρει τι σημαίνει. Ή μήπως το φως αυτό περιπλανιέται σε έναν κόσμο χωρίς ζωή; Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα. Ηρθε η ώρα να το απαντήσουμε», δήλωσε ο διάσημος Στήβεν Χόκιγκ, αναλαμβάνοντας κι επίσημα τον ρόλο του επιστημονικού συμβούλου στη νέα πρωτοβουλία αναζήτησης εξωγήινων.

Το εγχείρημα , υποστηρίζεται από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών του Λονδίνου,έχει προϋπολογισμό 92 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη δεκαετία και κύριο στόχο να συλλέξουν και να αναλύσουν οι επιστήμονες ραδιοσήματα από ένα εκατομμύριο άστρα που βρίσκονται στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη.

Ο μέγας χορηγός είναι πάντως, ρωσικής καταγωγής. Πρόκειται για τον δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ (ο οποίος σπούδασε φυσικός και εγκατέλειψε το διδακτορικό που είχε ξεκινήσει στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, σπουδάζοντας στη συνέχεια οικονομικά στις ΗΠΑ), ο οποίος χρηματοδοτεί την αποστολή που ονομάστηκε Breakthrough Listen.

Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να σαρώσουν μία περιοχή του Διαστήματος δέκα φορές μεγαλύτερη απ΄ό,τι τα προηγούμενα προγράμματα και να ερευνήσουν πέντε φορές περισσότερο το ραδιοφάσμα με ταχύτητα εκατό φορές μεγαλύτερη, με τη βοήθεια των δύο ισχυρότερων τηλεσκόπιων στον κόσμο: το Green Bank Telescope στη Δυτική Βιρτζίνια και το Parkes Telescope στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.
Μάλιστα, το κοινό καλείται να συνδεθεί από το σπίτι και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στο SETI@home , ένα διαδικτυακό πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος