Στα χαρτιά η συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία (vid)

Κενή περιεχομένου αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία. Λίγες ημέρες πριν τεθεί επισήμως σε εφαρμογή, ο πόλεμος μαίνεται πιο σφοδρός από ποτέ και τα θύματα μεταξύ των αμάχων αυξάνονται. Ρωσία και καθεστώς Άσαντ βομβαρδίζουν ανελέητα θέσεις του ISIS και της αντιπολίτευσης ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων.

Εικόνες από το Χαλέπι, τη Λαττάκεια και το Ιντλίμπ τα τελευταία 24ωρα δείχνουν έναν πόλεμο που φαίνεται να γυρνάει με γρήγορους ρυθμούς υπέρ του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Χάρη στη στήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν, τα μαχητικά του οποίου βομβαρδίζουν ασταμάτητα όποιον αντιστέκεται στο καθεστώς, αλλά και τη συνδρομή Ιρανών, Ιρακινών και της Χεζμπολάχ, ο Πρόεδρος της Συρίας ξανακερδίζει εδάφη και δεν έχει καμιά διάθεση να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Οι υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης είναι σε συναγερμό και η Τουρκία ζητεί χερσαία επέμβαση από κοινού με τους συμμάχους της στη Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι οι εξελίξεις απειλούν πλέον την εθνική ασφάλεια της χώρας του και εξαπολύει επίθεση κατά της Ρωσίας κατηγορώντας την για εγκλήματα πολέμου και για το θάνατο 50 αμάχων κατά τον βομβαρδισμό νοσοκομείων στην Αζάζ και την Ιντλίμπ.

Ταυτόχρονα το τουρκικό πυροβολικό πλήττει για τέταρτη μέρα τους Κούρδους YPG στο Χαλέπι, οι οποίοι ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος των συνόρων. Συνασπισμός Κούρδων και Αράβων πήρε μία ακόμη πόλη από τους ισλαμιστές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις συμμάχων της Τουρκίας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν με πυροβολικό τους μαχητές της κουρδικής οργάνωσης YPG στη Συρία, υποστηρίζοντας πως αυτή, όπως και η πολιτική της πτέρυγα, το PYD, αποτελούν δημιούργημα του καθεστώτος του Άσαντ.

Η Ρωσία απορρίπτει την κατηγορία ότι βομβάρδισε αμάχους και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αεροπορική εκστρατεία. Η Δύση βλέπει τη συμφωνία για εκεχειρία να μένει στα χαρτιά και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κάνει την ύστατη προσπάθεια να τη σώσει με επίσκεψη στη Δαμασκό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πλήττουν θέσεις του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Καλούν τη Ρωσία να σεβαστεί τη συμφωνία του Μονάχου και την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

Την Τρίτη πάντως η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε την πρόσβαση σε 7 περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία, μεταξύ αυτών στη Μουανταμίγια αλ Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, καθώς και τη Ντέιρ αλ Ζορ και οι αυτοκινητοπομπές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ-1 ΑΜΠΕ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΚΟΝΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP Photo/Halit Onur Sanda
Σχετικές ειδήσεις:
Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία – Υπέρ κοινής χερσαίας επέμβασης η Τουρκία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος