Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιρλανδοί – Πληθαίνουν τα σενάρια μετεκλογικής αστάθειας

 Τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι της Ιρλανδίας προσέρχονται στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το εκλογικό αποτέλεσμα επιφυλάσσει πολιτική αστάθεια σε μία ακόμη χώρα της ευρωζώνης μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αποδυναμωμένη από την οργή των ψηφοφόρων κατά της λιτότητας και της “ανάκαμψης για τους λίγους”, η απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον 64χρονο πρωθυπουργό Enda Kenny του Fine Gael, κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία για μια δεύτερη θητεία, ενώ από τις κάλπες αναμένεται η συντριβή των συγκυβερνώντων Εργατικών.

Παρ’όλο που οι Βρυξέλλες ανακήρυξαν την Ιρλανδία πρωταθλήτρια  της ευρωζώνης  στην οικονομική ανάκαμψη μετά την έξοδο της το 2013  από τη βαθιά οικονομική κρίση που έφερε το πρόγραμμα στήριξης, η  οργή κορυφώνεται για την αύξηση της φορολογίας μέχρι και στο νερό,  αλλά και  για την αύξηση του αριθμού αστέγων και ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι πολέμιοι της λιτότητας  δεν είναι  συσπειρωμένοι στην Ιρλανδία, σημειώνουν εκλογολόγοι.

Υπάρχουν πολλοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι, που θα μοιραστούν τα εκλογικά κέρδη με  το νεοσύστατο κόμμα Συμμαχία κατά της Λιτότητας /ο Λαός ενάντια στο Κέρδος, αλλά και το γνωστό αριστερό κόμμα Sinn Fein.

Σύμφωνα με τον Richard Colwell, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Red C , το πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο είναι οι επαναληπτικές εκλογές και το πλέον απρόσμενο η συνεργασία των κεντροδεξιών αντιπάλων του εμφυλίου του 1920, δηλαδή του απερχόμενου Fine Gael, με το επίσης κεντροδεξιό Fianna Fail.

Η καταμέτρηση ξεκινά το Σάββατο το πρωί, και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, France 24,  Financial Times

Σχετικές ειδήσεις:Η Ιρλανδία με χαμηλή φορολογία και ξένες επενδύσεις είναι σήμερα καλύτερα από ό,τι πριν από την κρίση,
Σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία το 15% των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος