Συμφωνίες Ισπανίας και Κύπρου για θέματα Υγείας και Εξωτερικών υποθέσεων

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, και ο Κύπριος ομόλογός της, Μιχαήλ Χατζηπαντελάς, υπέγραψαν σήμερα το πρωί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Υγείας. Στο μνημόνιο αναλαμβάνουν να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Ισπανίας.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Palacio de Viana στη Μαδρίτη παρουσία του Ισπανού ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες και του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, οι οποίοι έχουν υπογράψει επίσης συμφωνίες για θέματα συνεργασίας μεταξύ της Διπλωματικής Σχολής του Υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας και της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Μνημόνιο Υγείας εστιάζει στη συνεργασία σε διάφορους τομείς της υγείας στη βάση της ισότητας, της αμοιβαιότητας και τα αμοιβαία οφέλη και των δύο χωρών. Ειδικότερα θα συντονίζεται η δωρεά οργάνων και θα πραγματοποιούνται προγράμματα καθώς επίσης οδηγίες και συστάσεις προς επαγγελματίες της Υγείας.

Επίσης θα δημιουργηθούν γραμμές εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στη διάδοση της δωρεάς οργάνων με βάση τη συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και, επίσης, θα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, μεταξύ άλλων, στον τομέα του συντονισμού και επικοινωνίας δωρητών σε κρίσιμες καταστάσεις καθώς επίσης και στον συντονισμό του προσωπικού έκτακτης ανάγκης και εντατικής θεραπείας.

Άλλο ένα σημείο στο οποίο θα εδραιωθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αφορά στον φαρμακευτικό τομέα και κυρίως στις τιμές και στην αποζημίωση φαρμακευτικών προϊόντων.

Υπό αυτή την έννοια, το μνημόνιο θέτει τις βάσεις για να εμβαθύνουν μέτρα που εγγυώνται την καθολική πρόσβαση στα φάρμακα και στις δύο χώρες, την διατήρηση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα υλοποιηθεί με την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, εμπειρίας και τεκμηρίωσης μέσω κοινής διοργάνωσης σεμιναρίων και συνεδρίων. Επιπλέον η συμφωνία θα επιτρέψει την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και ειδικών στους διάφορους τομείς της.

Συμφωνίες μεταξύ ΥΠΕΞ Ισπανίας και Κύπρου

Οι ΥΠΕΞ Ισπανίας και Κύπρου υπέγραψαν επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τις πολιτικές διαβουλεύσεις με στόχο την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τη ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος ως υπέρμαχοι της συνεργασίας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο (EUROMED), την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης του θετικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς και εδραίωση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας.

Επιπλέον, Αλμπάρες και Χριστοδουλίδης υπέγραψαν μια τρίτη συμφωνία σχετικά με την συνεργασία μεταξύ της Διπλωματικής Σχολής του ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης διπλωματικού και προξενικού προσωπικού και των δύο χωρών και να προετοιμάσει ειδικούς στις διεθνείς σχέσεις, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ Μαδρίτης και Λευκωσίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος