Τα πόδια δώδεκα μεταναστών έπλυνε ο Ποντίφικας (vid)

Μεγάλη Παρασκευή για τους καθολικούς, και από άκρη σε άκρη του κόσμου αναβιώνουν παραδόσεις κι έθιμα. Την Πέμπτη, στην Ακολουθία του Νιπτήρος, ο Ποντίφικας σε μία πράξη ύψιστου συμβολισμού έπλυνε τα πόδια δώδεκα μεταναστών σε προσφυγικό καταυλισμό της Ρώμης.


Το βράδυ της Παρασκευής, στο Κολοσσαίο, αναμενόταν να γίνει ευρεία αναφορά στο προσφυγικό, κατά την καθολική «Οδό του Σταυρού», αφιερωμένη στα Πάθη του Ιησού.

Παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος θα χοροστατήσει της τελετής, θα αναγνωσθούν κείμενα που συνέγραψε ο αρχιεπίσκοπος της πόλης Περούτζια, καρδινάλιος Γκουαλτιέρο Μπασσέτι, στα οποία η τεράστια δοκιμασία των προσφύγων καταλαμβάνει κύρια θέση.

«Πώς να μην διακρίνουμε το πρόσωπο του Κυρίου σε εκείνο των εκατομμυρίων προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των ατόμων που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όλων όσοι προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τον τρόμο των πολέμων, των κατατρεγμών και των δικτατοριών;» υπογραμμίζεται με έμφαση σε ένα από τα εν λόγω κείμενα.

Κατά τις δεκατέσσερις στάσεις της τελετής, θα γίνει αναφορά στον φόβο που κάποιοι άνθρωποι νιώθουν προς όποιον είναι ξένος και άγνωστος και στη χριστιανική διδαχή της υποδοχής και της αλληλεγγύης.

Κύριος στόχος να υπογραμμισθεί ότι «ο Χριστός είναι τελευταίος μεταξύ των τελευταίων, ναυαγός μεταξύ των ναυαγών, αποκλεισμένος μεταξύ των αποκλεισμένων».

Τα πόδια δώδεκα μεταναστών έπλυνε ο Ποντίφικας (vid)Σημαντικά αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην περιοχή γύρω από το Κολοσσαίο και το Βατικανό, με συνεχείς ελέγχους από μέρους της αστυνομίας, των καραμπινιέρων, του στρατού και των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων.

Η πλησιέστερη στάση του μετρό έκλεισε το μεσημέρι, έξι ώρες πριν από την έναρξη της θρησκευτικής τελετής, ενώ στους δρόμους γύρω από το Κολοσσαίο οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη φορητά και μεγαλύτερα, σταθερά μηχανήματα για την ανίχνευση τυχόν μεταλλικών αντικειμένων.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος