Θρίαμβος του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές της Μαδρίτης- Παραίτηση του Π. Ιγκλέσιας από την ενεργό πολιτική

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Με καταμετρημένο το 99,93% των ψήφων η νίκη του Λαϊκού Κόμματος στις περιφερειακές εκλογές της Αυτονομίας της Μαδρίτης είναι αδιαμφισβήτητη. Μέσα σε διάστημα δύο ετών από τις εκλογές του 2019 , η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο με μία απολύτως προσωποιημένη πολιτική καμπάνια κατάφερε να διπλασιάσει την δύναμη του Λαϊκού Κόμματος και να εξασφαλίσει 65 έδρες από τις 30 των προηγούμενων εκλογών. Με ποσοστό 44,7% από το 22,2% του 2019, η Ντίαθ Αγιούσο θα κυβερνήσει με την στήριξη της Ακροδεξιάς VOX καθώς για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 69 έδρες. Η τοπική κυβέρνηση θα είναι διάρκειας μόνο δύο ετών καθώς οι τοπικές εκλογές προκηρύχθηκαν πρόωρα λόγω της διάλυσης της συμμαχίας Λαϊκού Κόμματος και Θιουδαδάνος στην Αυτονομία της Μαδρίτης.

Οι χθεσινές περιφερειακές εκλογές της Αυτονομίας στις οποίες κλήθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν 76,25% συμμετοχή , 12 μονάδες υψηλότερα από το 2019.

Εκτός από την νίκη της Αγιούσο, οι εκλογές αυτές σήμαναν και την εξαφάνιση από το πολιτικό σκηνικό της Αυτονομίας, του φιλελεύθερου κόμματος των Θιουδαδάνος καθώς ο υποψήφιος τους Εντμούντο Βάλ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 5% των ψήφων για να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ο σοσιαλιστής Ανχελ Γκαμπιλόντο δεν κατάφερε επίσης να πείσει τους ψηφοφόρους της Μαδρίτης , παρότι στις εκλογές του 2019 το PSOE ήταν πρώτη δύναμη αλλά δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει συμμαχία ώστε να κυβερνήσει. Υπέστη σημαντική ήττα καθότι εξασφάλισε μόνο 24 έδρες και ποσοστό 16,85% σε σχέση με τις 37 έδρες του 2019 και ποσοστό 27,31%. Αργά τη νύχτα και ενώ συνεχιζόταν η μετάδοση των τελικών αποτελεσμάτων το Σοσιαλιστικό κόμμα PSOE κατέληξε στην τρίτη θέση, καθώς το κόμμα Más Madrid με επικεφαλής την Μόνικα Γκαρθία κατάφερε να κερδίσει και σε ποσοστό και σε έδρες τους Σοσιαλιστές και να καταλάβει πλέον την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Asamblea de Madrid.

Το κόμμα Más Madrid το οποίο προήλθε στην ουσία από παλαιότερη διάσπαση των Ποδέμος κατάφερε 24 έδρες και ποσοστό 16,97% και καταλαμβάνει πλέον την δεύτερη θέση ενώ στις εκλογές του 2019 είχε κερδίσει 20 έδρες και ποσοστό 14,69% το 2019.

Το κόμμα της Ακροδεξιάς VOX κέρδισε μία επιπλέον έδρα (συνολικά 13) στις εκλογές της Τρίτης εξασφαλίζοντας την τέταρτη θέση στο τοπικό κοινοβούλιο και θα στηρίζει την κυβέρνηση της Αγιούσο χωρίς όμως να επιδιώξει αρμοδιότητες στην τοπική κυβέρνηση.

Παραίτηση από την πολιτική του Πάμπλο Ιγκλέσιας

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν ήταν αντιπρόεδρος της κεντρικής κυβέρνησης Σάντσεθ, θέση από την οποία αποφάσισε να παραιτηθεί καθώς οι δημοσκοπήσεις έδιναν τους Ουνίδας Ποδέμος εκτός τοπικής βουλής.

Η απόφαση του αυτή ενίσχυσε την παρουσία του κόμματός του στις τοπικές εκλογές κερδίζοντας και 3 επιπλέον έδρες. Από τις 7 έδρες στις προηγούμενες εκλογές οι Ουνίδας Ποδέμος εξασφάλισαν 10 έδρες και ποσοστό 7,21%.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ενεργό πολιτική και από την ηγεσία των Ουνίδας Ποδέμος καθώς όπως τόνισε είχε καταστεί ο “αποδιοπομπαίος τράγος” όλων των επιθέσεων από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Επίσης θεωρεί ότι “τα αριστερά κόμματα ‘απέτυχαν΄ στην προσπάθειά τους να σταματήσουν το Partido Popular και το Vox.” Πιθανότατα και οι προπηλακισμοί που δεχόταν αλλά κυρίως οι απειλές κατά της ζωής του και της οικογένειάς του με αποκορύφωμα την πρόσφατη επιστολή που δέχτηκε η οποία περιείχε σφαίρες να τον οδήγησαν να πάρει την απόφαση αυτή η οποία συζητούνταν εδώ και καιρό στην Ισπανία.

Η σύμπτωση αυτών των εκλογών είναι ότι οι δύο βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι αφενός η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο που κέρδισε τις εκλογές και αφετέρου ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ο οποίος παραιτήθηκε από όλες τις πολιτικές του θέσεις, γεννήθηκαν την ίδια ημέρα, την ίδια χρονιά και στην ίδια πόλη, την Μαδρίτη: Στις 17 Οκτωβρίου του 1978.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος