Το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα: 195 εκατομμύρια δολάρια για τη Μέριλιν του Γουόρχολ

Το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε του Αμερικανού καλλιτέχνη της pop art Άντι Γουόρχολ πουλήθηκε για 195 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έφτασε ένα έργο τέχνης του 20ου αιώνα σε δημοπρασία.

Το πορτρέτο πουλήθηκε χθες το βράδυ μέσα σε τέσσερα λεπτά στην τιμή των 195,04 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων, στην κατάμεστη αίθουσα του οίκου δημοπρασιών Christie’s στο Μανχάταν.

Πρόκειται για το έργο «Shot Sage Blue Marilyn», που ζωγράφισε ο Γουόρχολ το 1964.

Το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα: 195 εκατομμύρια δολάρια για τη Μέριλιν του Γουόρχολ
@AP Photo

Ο διάσημος πίνακας, που μέχρι χθες ανήκε στο Ίδρυμα Τόμας της Ζυρίχης και στην Ντόρις Άμαν, εκτιμήθηκε στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Το ίδρυμα θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε όλον τον κόσμο μέσω προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης.

Ο Warhol (1928-1987) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ποπ αρτ. Ζωγράφισε περιτυλίγματα για πολλά προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της Coca Cola. Είναι επίσης γνωστός για τα πορτρέτα των σταρ του Χόλιγουντ και σχεδίασε επίσης εξώφυλλα για δύο άλμπουμ των Rolling Stones.

Το έργο τέχνης του 20ου αιώνα που κατείχε μέχρι στιγμής το ρεκόρ του πιο ακριβού πίνακα που πουλήθηκε σε δημοπρασία ήταν πίνακας του Πάμπλο Πικάσο. Μία από τις παραλλαγές του «Women from Algeria» τον Μάιο του 2015 έφτασε την τιμή των 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: Kurir.rs/Beta

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος