Το «σκάνδαλο Γκρίνσιλ» καταστρέφει τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον

Λονδίνο — Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορείται ότι άσκησε πίεση στην κυβέρνηση μέσω προσωπικών μηνυμάτων προς τον καγκελάριο σχετικά με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για μια εταιρεία στην οποία είναι ο ίδιος σύμβουλος.

Ο κ. Κάμερον πλησίασε αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης εκ μέρους της Greensill Capital — μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για την οποία άρχισε να εργάζεται το 2018. Προσπαθούσε να εξασφαλίσει την πρόσβαση της Greensill σε ένα πρόγραμμα δανείων που ονομάζεται Covid Corporate Financing Facility (CCFF). Ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε η Greensill Capital να μπορεί να εκδίδει δάνεια χρησιμοποιώντας μετρητά φορολογουμένων μέσω αυτού του συστήματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, ο κ. Κάμερον θα κέρδιζε με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια λίρες μέσω των μετοχών του στην εταιρεία.

Ο κ. Κάμερον έστειλε πολλά μηνύματα (SMS) στο προσωπικό τηλέφωνο του καγκελάριου Ρίσι Σουνάκ ενώ πλησίασε και δύο υπουργούς Οικονομικών. Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε επίσης ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν ανώτερο σύμβουλο της Downing Street λέγοντας ότι «φαίνεται τρελό» να αποκλείσουν από το σχέδιο εταιρείες όπως του Γκρίνσιλ.

Τριάντα ημέρες μετά από τότε που έγινε γνωστό το λόμπινγκ του κ. Κάμερον προς τον υπουργό οικονομικών, ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός δημοσίευσε την Δευτέρα (12 Απριλίου) μια δήλωση σύμφωνα με την οποία δεν παραβίασε κανέναν νόμο αλλά πήρε τα μαθήματα που χρειαζόταν από αυτή την υπόθεση.

Ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μιλώντας για το σκάνδαλο πρότεινε μια πενταετή περίοδο κατά την οποία οι πρώην πρωθυπουργοί δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες άσκησης πίεσης (λόμπινγκ) για οποιοδήποτε λόγο.

Την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση αναμένεται να διατάξει ειδική έρευνα για το λόμπνκγ του κ. Κάμερον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος