Τουρκία: Προς πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο

Το σενάριο πρόωρων εκλογών το Νοέμβριο στην Τουρκία, προβάλλει ως αναπόφευκτο, μετά την κατάρρευση και του τρίτου γύρου προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Όπως τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου «είναι προτιμότερο να στηθούν το συντομότερο δυνατόν οι κάλπες των πρόωρων εκλογών».
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε πάντως, ανυπόστατες τις καταγγελίες ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν υπονόμευσε τη διαδικασία, αρνούμενος να δεχτεί ότι το Συντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου είναι ιδρυτής, θα πρέπει να συγκυβερνήσει, αφού στις εκλογές του Ιουνίου έχασε για πρώτη φορά από το 2002 την αυτοδυναμία.

Τα περιθώρια για αναζήτηση διεξόδου, χρονικά εξαντλούνται τυπικά στις 23 Αυγούστου, ωστόσο εκτιμάται ότι οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κατέρρευσαν αμετάκλητα, ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα , το συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Ρεπουμπλικανικό Λαικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι υπονόμευσε τις προσπάθειες, ευελπιστώντας ότι μέσω των πρόωρων εκλογών θα προωθήσει και τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα του εξασφαλίσουν υπερεξουσία, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει τον αποκλεισμό του φιλοκουρδικού Λαικού Δημοκρατικού Κόμματος από την Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας.

Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πολιτικό αδιέξοδο, καθώς και μετά τις πρόωρες εκλογές το κόμμα του Ερντογάν δεν αναμένεται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, αντικατοπτρίζοντας τους φόβους ότι παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα.

Η πολιτική αναταραχή εντείνεται, την ώρα που η Τουρκία μάχεται σε δύο μέτωπα, ενάντια στο κουρδικό PKK αλλά και τους Ισλαμιστές, ενώ δύο εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν περάσει από τη Συρία στην τουρκική επικράτεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος