Βέλγιο: Ανησυχία για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις – Προβληματισμός στην ΕΕ για τα χτυπήματα και τα κενά ασφαλείας (vid)

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη, με τον τρόμο να πλανάται πάνω της και τον προβληματισμό για τα μοιραία λάθη ή κενά στους μηχανισμούς, και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Σε όλο το Βέλγιο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την ανακάλυψη και άλλων υπόπτων για θέματα τρομοκρατίας, ενώ, όπως μεταδίδουν τα Μέσα Ενημέρωσης του Βελγίου, το βράδυ της Πέμπτης δολοφονήθηκε φύλακας πυρηνικής εγκατάστασης της χώρας, και εκλάπη το πάσο του.

Βέλγιο: Ανησυχία για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις – Προβληματισμός στην ΕΕ για τα χτυπήματα και τα κενά ασφαλείας (vid)Σύμφωνα με την εφημερίδα Derniere Heure, ο φρουρός της ασφάλειας δολοφονήθηκε στην περιοχή του Σαρλερουά την Πέμπτη το βράδυ. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κάρτα πρόσβασης του φρουρού αυτού απενεργοποιήθηκε αμέσως μόλις ανακαλύφθηκε ότι είχε σκοτωθεί από πυρά όπλου. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν μπορεί προς το παρόν να σχολιάσει την πληροφορία αυτή καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Την Πέμπτη, η DH έγραφε ότι οι καμικάζι που ανατινάχθηκαν την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες εξέταζαν αρχικά το ενδεχόμενο να βάλουν στόχο μια πυρηνική εγκατάσταση, αλλά μια σειρά από συλλήψεις υπόπτων τους ανάγκασε να επιταχύνουν τα σχέδιά τους και αντ’ αυτού να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη βελγική πρωτεύουσα, όπου την περασμένη Τρίτη «χτύπησαν» το αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζαβεντέμ και το σταθμό του μετρό στο Μαλμπέκ.

Επίσης στα τέλη του περασμένου έτους οι διωκτικές αρχές βρήκαν ένα βίντεο στο οποίο είχαν καταγραφεί οι κινήσεις ενός άνδρα, που συνδέεται με την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε ένα διαμέρισμα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων.
Το βίντεο αυτό, διάρκειας αρκετών ωρών, δείχνει υλικό από την είσοδο ενός σπιτιού στο βόρειο Βέλγιο και την άφιξη και την αποχώρηση του διευθυντή του βελγικού προγράμματος πυρηνικής έρευνας.

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique ο συντονιστής της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί κυβερνο-επίθεση ένας βελγικός πυρηνικός σταθμός.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου «του κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών», εκτίμησε ο Ζιλ ντε Κερσόβ σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique.

«Κάποια στιγμή θα υπάρξει σίγουρα ένας τύπος» εντός του Ισλαμικού Κράτους «με διδακτορικό στην τεχνολογία πληροφοριών, ο οποίος θα είναι σε θέση να εισέλθει σε ένα σύστημα», εκτίμησε.

CNN: Οι αδελφοί Μπακράουι βρίσκονταν σε έναν αμερικανικό κατάλογο υπόπτων για τρομοκρατία πριν από τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Ο ένας από τους βομβιστές-καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, βρισκόταν σε έναν από τους καταλόγους υπόπτων για τρομοκρατία που καταρτίζουν οι αρχές των ΗΠΑ ήδη «πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού», την 13η Νοεμβρίου 2015, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο αδελφός του Χάλιντ, ο οποίος ανατινάχθηκε στο μετρό των Βρυξελλών, είχε προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο «λίγο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, πριν από πολλούς μήνες», πρόσθεσε το CNN, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον κατάλογο αναφέρεται.

Ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι είχε απελαθεί στην Ολλανδία από τις αρχές της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά τη σύλληψή του κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία τον Ιούνιο.
Τα δύο αδέλφια, που είχαν βελγική υπηκοότητα, ήταν σκληροί κακοποιοί του ποινικού δικαίου που δρούσαν στις Βρυξέλλες και είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για κλοπές και ένοπλες ληστείες.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC είχε μεταδώσει την Πέμπτη πως τα δύο αδέλφια βρίσκονταν στους φακέλους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ωστόσο ούτε εκείνο διευκρίνισε σε ποια από τις διάφορες βάσεις δεδομένων ή σε ποιον κατάλογο υπόπτων των αμερικανικών αρχών βρίσκονταν τα ονόματά τους.

Οι αρχές εξάλλου αναζητούσαν τον Χάλιντ ελ Μπακράουι στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι, διότι είχε εκμισθώσει με ψεύτικο όνομα ένα διαμέρισμα στο Σαρλερουά, στο Βέλγιο, που είχαν χρησιμοποιηθεί ορισμένοι από τους δράστες του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου. Σε βάρος του είχαν εκδοθεί την 11η Δεκεμβρίου δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό, από τους δικαστές που είχαν αναλάβει την έρευνα για τις επιθέσεις με 130 νεκρούς στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί.

Οι βελγικές αρχές επικρίθηκαν για ολιγωρία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα μετά τις επιθέσεις της Τρίτης, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 300, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό.

Στο μεταξύ, τριάντα άτομα συνελήφθησαν στην Κύπρο που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ISIS.

Πηγές ΕΡΤ1, πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Βίντεο από την εκπομπή Επτά, Ρεπορτάζ Μανιώ Μάνεση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος