Βέλγιο: Στους 32 οι νεκροί από τις επιθέσεις – Κλειστά παραμένουν το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και το μετρό Μάαλμπεκ

Στους 32 ανέρχονται τελικά οι νεκροί από τις επιθέσεις στο κέντρο των Βρυξελλών, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας του Βελγίου Μάγκι ντε Μπλοκ στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Κλειστό θα παραμείνει την Τετάρτη τo διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ , ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αερολιμένα, μία εβδομάδα μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία των Βρυξελλών, 17 νεκροί είναι βελγικής υπηκοότητας και 15 είναι υπήκοοι ξένων χωρών, 340 τραυματίες, (94 νοσηλεύονται). Ο προηγούμενος απολογισμός των βελγικών αρχών έκανε λόγο για 35 νεκρούς.

“Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις, για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 30 Μαρτίου” ανέφερε σε μήνυμά της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η εταιρεία Brussels Airport.

Βέλγιο: Στους 32 οι νεκροί από τις επιθέσεις – Κλειστά παραμένουν το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και το μετρό Μάαλμπεκ

Μια διαδικασία προσομοίωσης που προέβλεπε τη μερική επαναλειτουργία του, κατά τη διάρκεια της οποίας άνοιξαν ορισμένες θυρίδες ελέγχου των εισιτηρίων σε ένα κτίριο του αερολιμένα, πραγματοποιήθηκε σήμερα και η Brussels Airport θέλει να μελετήσει περαιτέρω τα αποτελέσματα, εξήγησε μία εκπρόσωπος τύπου με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απόφαση να μην λειτουργήσει το αεροδρόμιο «δεν είναι συνέπεια της προσομοίωσης, που ολοκληρώθηκε στις 17.00» ώρα Βρυξελλών (18.00 ώρα Ελλάδας), διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος τύπου Άνκε Φράνσεν, διευκρινίζοντας ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής δεν θα είναι γνωστά πριν από αύριο το πρωί.

Η εταιρεία Stib, που διαχειρίζεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι όλοι οι σταθμοί του μετρό θα επαναλειτουργήσουν την Τετάρτη 30/03 εκτός του σταθμού Μάαλμπεκ, όπου βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του την 22α Μαρτίου.

Το FBI είχε προειδοποιήσει τις ολλανδικές αρχές για τους αδελφούς Ελ Μπακράουι μία εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) είχε ενημερώσει την ολλανδική αστυνομία ότι οι δύο αδελφοί αναζητούνταν από τις βελγικές αρχές μία εβδομάδα προτού οι Ιμπραχίμ και Χάλιντ ελ Μπακράουι διαπράξουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας.

Ο Αρντ φαν ντερ Στερ απάντησε εγγράφως στις ερωτήσεις που του υπέβαλαν Ολλανδοί νομοθέτες σχετικά με τα αδέλφια από το Βέλγιο, που σύμφωνα με τους εισαγγελείς συμμετείχαν στις επιθέσεις του Βελγίου.

Βέλγιο: Στους 32 οι νεκροί από τις επιθέσεις – Κλειστά παραμένουν το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και το μετρό ΜάαλμπεκΜια σειρά παραλείψεις και σφάλματα από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου αποκαλύφθηκαν μετά τις επιθέσεις, όπως επίσης και η αδυναμία να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των χωρών της Ευρώπης.
Ο Ιμπραχίμ απελάθηκε στην Ολλανδία από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2015, ένα μήνα μετά τη σύλληψή του από την τουρκική αστυνομία σε περιοχή κοντά στη συριακή μεθόριο. Οι Ολλανδοί υποστηρίζουν πως όταν έφθασε στην χώρα τους, το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία «μαύρη λίστα», επομένως δεν συνελήφθη. Οι λόγοι για τους οποίους δεν απελάθηκε στο Βέλγιο δεν έχουν διευκρινιστεί.
“Την 16η Μαρτίου, το FBI ενημέρωσε την ολλανδική αστυνομία σχετικά με το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές αναζητούσαν και τους δύο αδελφούς” έγραψε στην επιστολή ο Ολλανδός υπουργός.
Ο Φαν ντερ Στερ επισήμανε ότι το FBI είπε στους Ολλανδούς ότι ο Ιμπραχίμ αναζητείτο από τις βελγικές αρχές για το βεβαρημένο “εγκληματικό παρελθόν” του, ενώ ο Χάλεντ κατεζητείτο για “τρομοκρατία, εξτρεμισμό και στρατολόγηση”.

Σε μια εκδοχή της επιστολής, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο υπουργός έγραψε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Ολλανδία σχετικά με τους δύο αδελφούς, χωρίς να αναφέρει ότι καταζητούνταν στο Βέλγιο.

Αυτή η πληροφορία έγινε γνωστή σε μια συνάντηση μεταξύ των βελγικών και ολλανδικών αρχών την 17η Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε ως απάντηση στην επιστολή του, η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου αρνήθηκε ότι έγινε αναφορά στα αδέλφια στη συζήτηση της 17ης Μαρτίου, όταν ένας εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας τους επισκέφθηκε.

Συζητήθηκε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες την 15η Μαρτίου, όπου έπεσε νεκρός ένας ισλαμιστής ένοπλος, ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά στην έκθεση του FBI, υπογραμμίζει η βελγική αστυνομία σε μια ανακοίνωση.
Το ολλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, που η Ολλανδία πρέπει να λάβει ως απάντηση στις επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις Ολλανδοί υπήκοοι.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος