Βουλγαρία: Αποσύρεται από την αγορά κρέας μολυσμένο με άνθρακα

Μετά το θάνατο κτηνοτρόφου από τη νόσο του άνθρακα το περασμένο Σάββατο και τον εμβολιασμό εξακοσίων ζώων, οι αρμόδιοι της Βουλγαρίας παραδέχονται ότι μολυσμένο κρέας εντοπίστηκε σε καταστήματα λιανικής πώλησης στην Βάρνα και το Ντόμπριτς.

Ηδη διεξάγεται σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης της κρίσης για το ενδεχόμενο επιδημίας, καθώς θετικές βγήκαν οι αναλύσεις σε δείγματα που ελήφθησαν από τον εξοπλισμό επεξεργασίας κρέατος και από τους πάγκους εργασίας.

Διευκρινίστηκε επίσης, ότι ο 53χρονος κτηνοτρόφος από το χωριό Μλάντα Γκβαρντίγια που πέθανε από τη νόσο είχε καταναλώσει κρέας από αγελάδα.

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Υγείας το μολυσμένο κρέας πουλήθηκε σε μονάδα τυποποίησης κρέατος όπου υποβλήθηκε σε επεξεργασία, γεγονός που προκάλεσε δευτερογενή μόλυνση.

Συνολικά 28 άτομα που ήρθαν σε επαφή με το μολυσμένο κρέας έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα σε εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά στη νόσο του άνθρακα.

Για τη διανομή του μολυσμένου κρέατος συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, δήλωσε ο επιθεωρητής της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης, Ντάνιελ Πάσοφ.

Στην περιοχή της Βάρνας σφραγίστηκαν για απολύμανση συνολικά 23 καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια, για τα οποία υπήρξαν υποψίες ότι είχαν ποσότητες μολυσμένου κρέατος.

Μέχρι χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των καταστημάτων στη Βάρνα, στο Ντόμπριτς και στη Μπιάλα που προμηθεύθηκαν κρέας από τη μονάδα επεξεργασίας αλλά εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων αποσύρουν συνεχώς ποσότητες κρέατος από καταστήματα.

Ο βάκιλος του άνθρακα, που δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, φέρεται να βρισκόταν εως και για εβδομήντα χρόνια στο υπέδαφος της περιοχής, μέχρι που από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές επανήλθε στην επιφάνεια για να μετατραπεί σε πηγή μόλυνσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος