Βραζιλία: Έρευνες για το θάνατο του οικολόγου Σάντους Ροντρίγκες

Τη δολοφονία ενός οικολόγου στην προστατευόμενη περιοχή Γκουρουπί, στην πολιτεία Μαρανιάου, στο βόρειο τμήμα της Βραζιλίας –ο οποίος υπερασπιζόταν μια από τις τελευταίες παρθένες εκτάσεις τροπικού δάσους στον ανατολικό Αμαζόνιο- ερευνά η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας.

Αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν, δήλωσαν στον Βραζιλιάνικο τηλεοπτικό σταθμό Globo, ότι ο Σάντους Ροντρίγκες και η σύζυγός του έπεσαν σε ενέδρα καθώς διέσχιζαν μια γέφυρα. Ένοπλοι που κρύβονταν στο δάσος άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Η σύζυγος του οικολόγου επιβίωσε.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ο Σάντους Ροντρίγκες είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του. Στις προστατευόμενες περιοχές της βόρειας Βραζιλίας, πολλές φυλές ιθαγενών, που ζουν αποκομμένες από τον πολιτισμό, δέχονται συχνά εισβολές από παράνομους υλοτόμους, που δεν διστάζουν να ασκούν βία εναντίον όσων προσπαθούν να τους εμποδίσουν.

Στην περσινή της έκθεση, η οργάνωση Global Witness ανέφερε ότι η Βραζιλία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για εκείνους που προασπίζονται το περιβάλλον, κάνοντας λόγο για 448 δολοφονίες οικολόγων ακτιβιστών από το 2002 ως το 2013.

Ο θάνατος του Σάντους Ροντρίγκες, την Τρίτη, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τις ομοσπονδιακές αρχές διότι ήταν ο αντιπρόσωπος στην περιοχή του Ινστιτούτου Τσίκου Μέντες για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, το οποίο συνδέεται με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος