Βρετανία: Απογοήτευση για την μηδενική υπαγωγή χωρών στην «πράσινη λίστα»

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Για ένα δεύτερο «χαμένο καλοκαίρι» κάνουν λόγο τα βρετανικά δημοσιεύματα μετά την ταξιδιωτική ανακοίνωση της κυβέρνησης όπου καμία  χώρα δεν εντάχθηκε στην πράσινη λίστα απογοητεύοντας  τους Βρετανούς και προκαλώντας την οργή των επικεφαλής της τουριστικής βιομηχανίας.

Πλέον  κάνουν λόγο για επιπλέον  λουκέτα εταιρειών και δεκάδες χιλιάδες πρόσθετες απώλειες θέσεων εργασίας . «Ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας που έχει βαρύνει από την κρίση της πανδημίας, χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει την κυβερνητική απόφαση  η Ένωση των Βρετανών πιλότων-BALPA. Υπογραμμίζουν  μάλιστα, ότι φαίνεται να αγνοήθηκαν  τα επίσημα κριτήρια για την ένταξη  χωρών στην «πράσινη λίστα» με τις ασφαλείς χώρες να παραμένουν,  χωρίς βάσιμο λόγο στις πορτοκαλί και με το φανάρι να έχει κολλήσει στο κόκκινο χρώμα».

Το Ταξιδιωτικό χάος και η αβεβαιότητα  οδήγησαν τον δεύτερο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα του Ηνωμένου Βασιλείου, Jet2, να ακυρώσει όλες τις διεθνείς πτήσεις και τα πακέτα διακοπών έως την 1η Ιουλίου.

Χιλιάδες πτήσεις αναγκάστηκε να ακυρώσει η EasyJet κυρίως προς τον δημοφιλή προορισμό της Πορτογαλίας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ταξίδια «αποκόπτουν την Βρετανία» από τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας υπογραμμίζοντας ότι είναι παράλογο», δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη μειώνονται τα κρούσματα του Covid-19.

Ο υπουργός μεταφορών Γκράντ Σάρπς ανέφερε  ότι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα μπορούσε να γίνει στα μέσα Αυγούστου προτού η Ευρώπη πλησιάσει τα επίπεδα εμβολιασμού της Βρετανίας και συμβούλευσε τους Βρετανούς επιβάτες να επιστρέψουν από την Πορτογαλία το γρηγορότερο καθώς από τις 4 π.μ. την επόμενη Τρίτη  θα είναι σε ισχύ η δεκαήμερη καραντίνα.

Η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει στις 24 Ιουνίου και θα τεθεί σε ισχύ τέσσερις μέρες μετά. Πολλοί Βρετανοί ελπίζουν  τότε να υπάρξει  η περίφημη διεύρυνση της λίστας που περίμεναν με αγωνία χθες Πέμπτη.

Να σημειωθεί ότι  υπουργοί παραδέχθηκαν ότι δεν είναι γνωστό εάν η νέα μετάλλαξη, που ονομάστηκε παραλλαγή του Νεπάλ,  είναι πιο μεταδοτική.  Όμως τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεβαίνουν καθημερινά ξεπερνώντας τα 5.000 το τελευταίο 24ωρο ενώ σημειώθηκαν 18 θάνατοι , αύξηση 79% την εβδομάδα έως τις 26 Μαΐου, σύμφωνα με την εφαρμογή του NHS και αφορούν κυρίως ηλικίες 40 ετων και κάτω.

Η εξαιρετικά μεταδιδόμενη ινδική  μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στη Βρετανία και αντιπροσωπεύει περισσότερες από τρεις στις τέσσερις νέες περιπτώσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος