Βρετανία: Σφίγγει η θηλιά της ενεργειακής ακρίβειας για τα νοικοκυριά

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

 Οι μέσοι λογαριασμοί ενέργειας των βρετανικών νοικοκυριών πρόκειται να φτάσουν τις 3.000 λίρες ετησίως και η βενζίνη τις 1,70 λίρες το λίτρο αφού η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, προειδοποιούν επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές.

Οι Βρετανοί προετοιμάζονται για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, της βενζίνης, ακόμη και της  τιμής του  ψωμιού, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία αυξάνει το κόστος ζωής, ανοίγοντας επιπλέον ένα μεγάλο ζήτημα και για το θέμα των συντάξεων και των αποταμιεύσεων .

Όλα αυτά θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν  τον  πληθωρισμό στο 8.2% τον Απρίλιο όπου εκτιμάται ότι  θα υποχωρήσει στο 6,5% έως το τέλος του 2022, να περιορίσουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, με τον φόβο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια.
Η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου σιταριού και το 80% των ηλιόσπορων, που χρησιμοποιούνται για το μαγειρικό λάδι.

Επίσης οι προβλέψεις ότι αναμένεται να  καταστραφούν οι  καλλιέργειες, θα οδηγήσει όπως όλα δείχνουν, σε αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων που συνεπάγεται από 0,2 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του κόστους ζωής.

 Στο Λονδίνο, οι έμποροι ανησυχούν ήδη για τον αυξανόμενο πληθωρισμό που προκλήθηκε από την πανδημία και φοβούνται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιβάλουν επιτόκια για να κρατήσουν το όριο στις τιμές, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό χρημάτων.

Ο Ρας Μουλντ, της επενδυτικής εταιρείας AJ Bell, δηλωσε στην εφημερίδα Daily Mail ότι ο πόλεμος θα οδηγήσει «τις αγορές να περάσουν μια δύσκολη περίοδο»
Ο Maστον Γιάνγκ , αναλυτής της Investec, αναμένει «σημαντικό άλμα στο ανώτατο όριο τον Οκτώβριο.  Αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασίλειου

Εντείνονται οι ανησυχίες για Κυβερνο-επιθέσεις

Βρετανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το NHS, η  κυβέρνηση και τα τραπεζικά συστήματα θα μπορούσαν να αποτελούν  πρωταρχικοί στόχοι για τη Μόσχα.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας έχει εκδώσει προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις και τα ιδρύματα να είναι σε ετοιμότητα εν αναμονή μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος