Οι φρικιαστικές εικόνες που αναδύονται από τις ουκρανικές πόλεις και κωμοπόλεις όπως η Μπούτσα, όπου οι οπισθοχωρούσες ρωσικές δυνάμεις άφησαν πίσω τους τα πτώματα σφαγμένων αμάχων, έχουν συγκλονίσει τον κόσμο. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η συνειδητοποίηση ότι αυτές οι ευρέως διαδεδομένες φρικαλεότητες ενδέχεται να συνεχιστούν για το προσεχές μέλλον.
Ως εκ τούτου, η εξισορροπητική στάση του Ισραήλ για τη διατήρηση των δεσμών του με τη Ρωσία, ενώ προσφέρει μόνο χλιαρή στήριξη στην Ουκρανία, κρίνεται ως ηθικά και στρατηγικά αβάσιμη.
Το Ισραήλ δεν έχει προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά δεν παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δεν θα χρησιμοποιήσει καν τη φράση «εγκλήματα πολέμου» όταν αναφέρεται σε ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αν και ο υπουργός Εξωτερικών είπε τελικά τη φράση αυτή την εβδομάδα.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ισραήλ αποχώρησε από τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ την Τετάρτη και τον κατηγόρησε ότι αποφεύγει τη σαφή καταδίκη των φρικαλεοτήτων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το Ισραήλ έχει δύο εξηγήσεις για αυτή την ημι-ουδέτερη στάση.
Ο Μπένετ προσπάθησε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διπλωματία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, διατηρώντας παράλληλα τη συναίνεση της Ρωσίας στις επιθέσεις της εναντίον ιρανικών στόχων εντός της Συρίας. Νωρίτερα στον πόλεμο της Ουκρανίας, αυτές οι δικαιολογίες φαίνονταν πιο λογικές.
Αλλά καθώς όλο και περισσότερο η κοινή γνώμη καταδικάζει τα εγκλήματα πολέμου του Πούτιν, οι εξηγήσεις του Ισραήλ έχουν γίνει κάτι περισσότερο από άλλοθι για αδράνεια.
Πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντέδρασαν με οργή τον περασμένο μήνα όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέπληξε την Κνεσέτ και συνέκρινε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με το Ολοκαύτωμα. Ένας ανώτερος Ισραηλινός πολιτικός ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τη σκληρότητα της ρωσικής καταπίεσης, μου είπε ότι το Ισραήλ μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τις φρικαλεότητες και να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.
«Ο Ζελένσκι έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν πρόκειται μόνο για αγώνα για τους Ουκρανούς, αλλά για αγώνα για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο», μου είπε ο Ισραηλινός πολιτικός και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νατάν Σαράνσκι σε συνέντευξή του. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε».
Πριν μεταναστεύσει στο Ισραήλ το 1986, ο Σαράνσκι πέρασε εννέα χρόνια φυλακισμένος σε σοβιετικό στρατόπεδο εργασίας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανέφερε ότι η υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση της ισραηλινής κυβέρνησης είναι κατανοητή αλλά απερίσκεπτη, καθώς διακυβεύονται πάρα πολλά στην Ουκρανία.
«Η απειλή της Ρωσίας να αλλάξει τις βασικές αρχές του ελεύθερου κόσμου είναι τόσο μεγάλη που όλοι πρέπει να κινητοποιηθούμε ενάντια σε αυτή την κύρια στρατηγική απειλή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε.
Πριν επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σαράνσκι μίλησε με τον επιτελάρχη του Ζελένσκι, Αντρίϊ Γιέρμακ, ο οποίος του μετέφερε ένα απλό μήνυμα: Εάν η διεθνής κοινότητα δώσει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται, η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο πιο γρήγορα. Αν όχι, ο πόλεμος θα συνεχιστεί περισσότερο, και θα υπάρξουν πιο τραγικές σκηνές όπως αυτές που βλέπουμε τώρα σε μέρη όπως η Μπούτσα, η Μαριούπολη και το Χάρκοβο.
«Για τους Αμερικανούς και άλλους που φοβούνται να προκαλέσουν τον Πούτιν σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, θα έλεγα ότι όσο πιο αποφασισμένοι είμαστε να αντισταθούμε σε αυτή την απειλή, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχει αυτός ο πόλεμος να μετατραπεί σε μεγαλύτερο πόλεμο», δήλωσε ο Σαράνσκι.
Σύμφωνα με τον τίτλο των απομνημονευμάτων του «Μη φοβάσαι το κακό» ο Σαράνσκι προτρέπει την ισραηλινή κυβέρνηση (μαζί με κυβερνήσεις όλων των ελεύθερων χωρών) να μην υποκύψει στις τακτικές εκφοβισμού του Πούτιν, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διαρκή απειλή κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν χρησιμοποιεί αυτές τις απειλές για να παραλύσει τους αντιπάλους του.
«Αυτός ο συνεχής φόβος ότι εάν ξεπεράσουμε αυτή τη γραμμή, αυτό θα εκνευρίσει υπερβολικά τον Πούτιν και στη συνέχεια θα κλιμακώσει την επιθετικότητα, είναι απλά λάθος», ανέφερε.
Ασφαλώς, η ουκρανική κυβέρνηση βλέπει θετικά τις προσπάθειες του Μπένετ να αποτελέσει έναν από τους διαύλους διαμεσολάβησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Ομως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για το Ισραήλ να αποφύγει το ερώτημα εάν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σταματήσει τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου. Και παρόλο που οι δυτικές χώρες συνεχίζουν τον καταιγισμό κυρώσεων στις ρωσικές βιομηχανίες, τις εταιρείες και τους ολιγάρχες που τις διοικούν, ο Πούτιν δεν δείχνει σημάδια προθυμίας για συμφωνία και διακοπή των επιθέσεών του.
«Είμαι βέβαιος ότι το βασικό επιχείρημα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα δοθεί στο πεδίο της μάχης. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα επηρεάσει τη θέση του Πούτιν», δήλωσε ο Σαράνσκι. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσο πιο γρήγορα κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να τον σταματήσουμε, τόσο το καλύτερο».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύουν ήδη με τεράστιες ποσότητες όπλων τις ουκρανικές δυνάμεις, ωστόσο ορισμένες ισραηλινές δυνατότητες αεράμυνας και πληροφοριών θα μπορούσαν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά στο πεδίο της μάχης.
Εν τω μεταξύ, η απροθυμία του Ισραήλ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία υπονομεύει τη διεθνή προσπάθεια να στραγγίξει τα ταμεία του Πούτιν και να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του.
Οι σημερινές πολιτικές αναταραχές στο Ισραήλ θα μπορούσαν είτε να αποτελέσουν ευκαιρία για αλλαγή πολιτικής είτε να μπερδέψουν περαιτέρω τα πράγματα. Ανεξάρτητα από αυτό, το Ισραήλ, ως η χώρα που ξαναγεννήθηκε από το Ολοκαύτωμα, έχει ιδιαίτερη ευθύνη να αντιταχθεί στις μαζικές αγριότητες όπου και αν συμβαίνουν.
Όπως είχε πει ο επιζήσας του Ολοκαυτώματος Αμερικανός νομπελίστας συγγραφέας και πολτικός Ελίε Βίζελ «Πρέπει πάντα να παίρνουμε θέση. Η ουδετερότητα βοηθά τον καταπιεστή, ποτέ το θύμα».
Πηγή: The Washigton Post
Αρθρογράφος: Josh Rogin
Μετάφραση-Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος