Υπόθεση Pegasus: Ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν μορατόριουμ στην πώληση λογισμικών κατασκοπείας

Dιεθνές μορατόριουμ στην πώληση τεχνολογιών επιτήρησης, ζήτησαν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, μετά το πρόσφατο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνδέονταν με το λογισμικό κατασκοπίας Pegasus.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε πως το λογισμικό Pegasus του ισραηλινού ομίλου NSO, επέτρεψε την υποκλοπή των τηλεφωνικών αριθμών τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και 65 επικεφαλής επιχειρήσεων από διάφορες χώρες.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ καλούν το Ισραήλ “να αποκαλύψει πλήρως τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να εξετάσει τις συναλλαγές εξαγωγής της NSO υπό το φως των δικών της υποχρεώσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Είναι υποχρέωση των κρατών να ελέγχουν ότι επιχειρήσεις όπως ο Όμιλος NSO δεν πωλούν ή δεν μεταβιβάζουν τεχνολογίες σε κράτη και οντότητες που μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δεν κάνουν συμβόλαια μαζί τους”, επιμένουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ του Μαρόκου και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δυνητικών στόχων της Pegasus.

“Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από το γεγονός πως πολύ παρεμβατικά εξελιγμένα εργαλεία χρησιμοποιούνται προκειμένου να παρακολουθούνται, να εκφοβίζονται και να φιμώνονται οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αντίπαλοι”, δήλωσαν οι ειδικοί του ΟΗΕ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

“Τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, στην ιδιωτική ζωή και στην ελευθερία, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία”, προστίθεται.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τρεις ειδικούς εισηγητές/εισηγήτριες του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και εκείνη για την προώθηση και την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, η Ιρέν Χαν, και την Ομάδα Εργασίας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερεθνικών κοινωνιών.

Το Ισραήλ παίρνει στα σοβαρά τις καταγγελίες ότι το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group χρησιμοποιήθηκε για να κατασκοπεύει παράνομα δημόσια πρόσωπα παγκοσμίως, δήλωσε πρόσφατα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος