Ζ. Κ. Γιούνκερ: Δημοσιονομική “ευελιξία” για τις χώρες που καταβάλλουν προσπάθειες στο προσφυγικό (vid)

Τη στάση της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό εξήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Θα ήθελα να επαινέσω τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που συμφώνησε στη δημιουργία 30.000 θέσεων ως το τέλος του έτους και, με τη βοήθεια της ΕΕ…. για τη φιλοξενία άλλων 20.000 ανθρώπων”, δήλωσε μιλώντας στην Ευρωβουλή ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα, όμως, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, “δημοσιονομικής ευελιξίας” για το κόστος που αναλαμβάνουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

“Εάν οι κυβερνήσεις θεωρούν τους εθνικούς εγωισμούς πιο σημαντικούς από τις κοινές λύσεις, τότε αυτό θα είναι εις βάρος τόσο των προσφύγων όσο και της ευρωπαϊκής συνοχής”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ανοίγοντας τη συζήτηση. Αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο των 17 σημείων που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της 25ης Οκτώβρη, διατύπωσε τη βαθιά του ανησυχία για την αποτυχία των κρατών να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

Την αγωνία του και για το τελευταίο, δηλαδή την επίδειξη δημοσιονομικής ευελιξίας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε ότι απαιτείται άμεσα μια βιώσιμη ευρωπαϊκή ανθρωπιστική λύση στο πρόβλημα των προσφυγικών ροών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναφερόμενος στην… “μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες” προειδοποίησε για τους κινδύνους στη συνοχή της αλλά και για ενδεχόμενες πολιτικές μεταβολές.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η πρόκληση θα μπορούσε να αλλάξει την ΕΕ, όπως την έχουμε οικοδομήσει. Εχει τη δυναμική ακόμη και να καταστρέψει επιτεύγματα όπως…η ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των χωρών της Συμφωνίας Σένγκεν. Και αυτό που είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, θα μπορούσε να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη γερμανική Frankfurter Allgemaine Zeitung, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες ότι κινδυνεύουν με μείωση των ευρωπαϊκών πόρων. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι… ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέρος του προϋπολογισμού που θα δινόταν στην Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για τη φροντίδα των αιτούντων ασύλου εκεί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος