Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ελληνικής χρηματοδότησης από τον ΕΜΣ – Το πρωί της Πέμπτης η πρώτη εκταμίευση

Δόθηκε το πράσινο φως από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μεσω twitter αναρτώντας μάλιστα τη φωτογραφία της υπογραφής του εκ μέρους της Κομισιόν και του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την έγκριση της δανειακής στήριξης επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνοντας πως η σύμβαση χρηματοδότησης είναι πλέον σε ισχύ και πως η εκταμίευση θα γίνει το πρωί Πέμπτης.

«Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση, 10 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό. Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει το πρωί, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα)» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα. Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, είναι αυτό που θα μετρήσει στο τέλος» ανέφερε σε άλλη ανάρτησή του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ανακοίνωση για την έγκριση της σύμβασης εξέδωσε και ο ΕΜΣ στην οποία σημειώνεται ότι «το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ΕΜΣ θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος», και προστίθεται: «Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι σχεδιασμένες να διασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές με λογικό κόστος, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσουν επιπρόσθετα το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί».

Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία και μια βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει το ευρείας έκτασης πακέτο μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα και θέληση και εμείς θα παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία. Έχω δηλώσει και πριν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συναντήσουμε προβλήματα τα επόμενα έτη, αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την επιτυχία που είχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΜΣ, που αποτελείται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθέτησε επίσης το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Ελλάδα που εξειδικεύει τα μέτρα-πολιτικές που συμφώνησε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα της οικονομίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος