ΕΚ: Αίρονται οι περιορισμοί στη διασυνοριακή ενοικίαση φορτηγών χωρίς τους οδηγούς τους

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Λιγότεροι περιορισμοί στη χρήση μισθωμένων βαν ή φορτηγών χωρίς οδηγούς από άλλη χώρα της ΕΕ θα υπάρχουν εφεξής σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων της ΕΕ που ορίζουν ένα υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο ανοικτής αγοράς για τη χρήση εμπορευματικών οχημάτων φορτηγών που μισθώνονται χωρίς τους οδηγούς τους.

Περισσότερες επιλογές για την κάλυψη των εποχικών αναγκών

Ο νέος νόμος θα χαλαρώσει τους ισχύοντες περιορισμούς για την ενοικίαση αυτών των οχημάτων από άλλες χώρες της ΕΕ. Θα επιτρέψει στους μεταφορείς, τις εταιρείες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης να ανταποκρίνονται σε βραχυπρόθεσμες, εποχιακές ή προσωρινές αιχμές ζήτησης ή να αντικαθιστούν ελαττωματικά ή κατεστραμμένα οχήματα. Θα συμβάλει επίσης στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, καθώς τα ενοικιαζόμενα οχήματα τείνουν να είναι νεότερα, ασφαλέστερα και λιγότερο ρυπογόνα από τον μέσο όρο του στόλου.

Περιορισμένος χρόνος και αριθμός

Επιπλέον οι εταιρείες μεταφορών μπορούν να χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενα οχήματα που φέρουν άδεια άλλης χώρας της ΕΕ για τουλάχιστον δύο μήνες το χρόνο, ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να απαιτήσουν την ταξινόμηση αυτών των οχημάτων σύμφωνα με τους εθνικούς τους κανόνες μετά από 30 ημέρες χρήσης.

Οι εταιρείες θα πρέπει να αναφέρουν στις εθνικές τους αρχές τη χρήση μισθωμένων οχημάτων, προκειμένου να παρακολουθούν και να ελέγχουν τη νομιμότητα των μεταφορέων. Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν επίσης να περιορίσουν τον αριθμό των μισθωμένων οχημάτων που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εταιρείες, αλλά χάρη στους ευρωβουλευτές, αυτό το όριο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 25 % του συνολικού στόλου οχημάτων εμπορευμάτων που χρησιμοποιεί μια εταιρεία.

Οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 14 μήνες για να προετοιμαστούν για την εφαρμογή νέων κανόνων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος