ΕΚ: Απόφαση για δεσμευτικά μέτρα διαφάνειας στις αμοιβές με στόχο την μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Οι εταιρείες της ΕΕ με τουλάχιστον 50 υπαλλήλους θα πρέπει να είναι πλήρως διαφανείς όσον αφορά τις αμοιβές, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, απαίτησε σήμερα το ΕΚ το οποίο ξεκινά διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών .

Τα μέλη του ΕΚ ζητούν από τις εταιρείες της ΕΕ με τουλάχιστον 50 υπαλλήλους, αντί για 250 όπως είχε προταθεί αρχικά, να υποχρεωθούν να αποκαλύψουν πληροφορίες που διευκολύνουν όσους εργάζονται στον ίδιο εργοδότη να συγκρίνουν τους μισθούς και να αποκαλύψουν τυχόν υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων στον οργανισμό τους. Τα εργαλεία για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των επιπέδων αμοιβών θα πρέπει να βασίζονται σε κριτήρια ουδέτερα ως προς το φύλο και να περιλαμβάνουν συστήματα αξιολόγησης και ταξινόμησης θέσεων εργασίας ουδέτερα ως προς το φύλο.

Εάν η αναφορά αμοιβών δείχνει διαφορά αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων τουλάχιστον 2,5%, έναντι 5% που προτείνει η Επιτροπή, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εργοδότες, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους, θα διενεργήσουν κοινή αξιολόγηση των αμοιβών και θα αναπτύξουν δράση για το φύλο. σχέδιο.

Μετατόπιση του βάρους της απόδειξης

Επιβεβαιώθηκε εκ νέου η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μετατοπιστεί το βάρος της απόδειξης σε ζητήματα που σχετίζονται με τις αμοιβές. Σε περιπτώσεις όπου ένας εργαζόμενος πιστεύει ότι δεν έχει εφαρμοστεί η αρχή της ίσης αμοιβής και παραπέμπει την υπόθεση στο δικαστήριο, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να υποχρεώνει τον εργοδότη να αποδείξει ότι δεν υπήρξε διάκριση.

Σημειώνεται ότι, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παραμένει και ανέρχεται σε περίπου 13%, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, έχοντας μειωθεί ελάχιστα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος