ΕΚ: Η διατλαντική εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ και το μέλλον της

Το καθεστώς της διατλαντικής εταιρικής σχέσης, και η ανάγκη για περισσότερη αυτονομία της ΕΕ και συνεργασία με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση συζητά σήμερα το πρωί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο επίκεντρο της θα βρεθούν οι συνέπειες της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν για τη διατλαντική εταιρική σχέση και την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας και αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Αναφορά θα γίνει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και στα αποτελέσματα του πρόσφατα ανακοινωθέντος αμυντικού συμφώνου “AUKUS” και της συμφωνίας για τα υποβρύχια.

Σε ψήφισμα για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και θα τις βελτιώσει καθώς υπάρχει η προσδοκία για συντονισμό μεταξύ των δύο δυνάμεων, στον οποίο εργάζονται μαζί ως ισότιμοι εταίροι.

Στην έκθεση, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την ανανεωμένη δέσμευση των ΗΠΑ σε πολυμερή βάση κανόνων και την απόφαση να επανενταχθούν στη Συμφωνία του Παρισιού και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το ψήφισμα ζητούσε επίσης μια πιο συντονισμένη θέση για τη Ρωσία και την Κίνα καθώς και για την στενότερη συνεργασία στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, καθώς και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στρασβούργο: Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος