ΕΚ: Λήψη άμεσων μέτρων για την εξάλειψη του ρατσισμού στον πολιτισμό, την παιδεία, τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό

Την αναθεώρηση των σχολικών προγραμμάτων προκειμένου να εξαλειφθούν τα στερεότυπα και να συμπεριληφθούν μειονοτικοί συγγραφείς στα σχολικά βιβλία, η επιβολή κυρώσεων από τις  ραδιοτηλεοπτικές ρυθμιστικές αρχές για ρατσιστικά προγράμματα,  αλλά και οι συστάσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού στον αθλητισμό σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκονται μεταξύ των μέτρων για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων εντός και εκτός διαδικτύου στον πολιτισμό, την παιδεία, τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό που πρότεινε στην διάρκεια συζήτησης η επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τα ζητούμενα του ψηφίσματος

Σε σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε με 21 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές, η επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ καλεί τις χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αιτίων του ρατσισμού και των διακρίσεων και καλούν τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με την οδηγία για την καταπολέμηση των διακρίσεων που είναι μπλοκαρισμένη στο Συμβούλιο από το 2008.

Τα σχολικά προγράμματα

Σύμφωνα με τις προτάσεις θα πρέπει τα σχολικά προγράμματα να αναθεωρηθούν ώστε να παρέχουν μια σφαιρική προσέγγιση της ευρωπαϊκής ιστορίας και να συμβάλλουν στην εξάλειψη των στερεοτύπων που οδηγούν σε διακρίσεις, με συμπερίληψη της ιστορίας των ευρωπαϊκών φυλετικών και εθνοτικών κοινοτήτων που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις σχετικές μελέτες. Συγγραφείς, ιστορικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες με διαφορετικό φυλετικό και εθνοτικό υπόβαθρο θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν στο βασικό εκπαιδευτικό υλικό, ενώ επιτροπή του ΕΚ ζητά επίσης να εξαλειφθεί ο φυλετικός και εθνοτικός διαχωρισμός που εξακολουθεί να υφίσταται σε σχολεία ορισμένων χωρών της ΕΕ και ζητείται το διδακτικό προσωπικό από μειονότητες να έχει ίση πρόσβαση σε θέσεις διδασκαλίας.

Μέτρα στον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ

Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα πρέπει παράλληλα να διοχετεύεται σε πρωτοβουλίες που προωθούν την ποικιλομορφία στον τομέα του πολιτισμού, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν προγράμματα διά βίου μάθησης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας για την εξάλειψη της ρατσιστικής και ξενοφοβικής συμπεριφοράς.

Επιπλέον θα πρέπει τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν τη διάδοση αφηγημάτων που στιγματίζουν τα μέλη συγκεκριμένων εθνοτικών ή φυλετικών ομάδων, π.χ. καλύπτοντας δυσανάλογα τα εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες, αναπτύσσοντας επίσης προγράμματα που να στοχεύουν στη διεύρυνση των γνώσεων των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης γύρω από την πολυμορφία και τη συμμετοχικότητα.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τον ραδιοτηλεοπτικό τομέα να έχουν την εξουσία να επιβάλλουν κυρώσεις σε προγράμματα που προωθούν ρατσιστικό περιεχόμενο και επιμένουν ακόμη και στην διακοπή της ευρωπαϊκής και κρατικής χρηματοδότησης ΜΜΕ που προωθούν τη ρητορική μίσους και την ξενοφοβία.

Εστίαση και στον αθλητισμό κατά του ρατσισμού

Μάλιστα το σχέδιο ψηφίσματος ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει συστάσεις για την καταπολέμηση του ρατσισμού στον αθλητισμό σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να προωθήσει τη συμμετοχικότητα και τον σεβασμό. Καλεί επίσης την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τις αθλητικές ομοσπονδίες να εγκρίνουν μέτρα για τη στήριξη των θυμάτων εγκλημάτων μίσους στον αθλητισμό. Το σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το 45% των ατόμων βορειοαφρικανικής καταγωγής, το 41% των Ρομά και το 39% των ατόμων που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω εθνοτικής καταγωγής ή επειδή έχουν μεταναστεύσει. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2019, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι φυλετικές διακρίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα τους, με τους τρεις σημαντικότερους λόγους διακρίσεων να κατατάσσονται ως εξής: το να «είναι κανείς Ρομά» (61% των ερωτηθέντων), με βάση την «εθνοτική καταγωγή» (59 %) και το «χρώμα του δέρματος» (59 %).

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος