ΕΚΤ: Εκτίμηση ότι η ρωσική Sberbank Ευρώπης και οι θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία είναι πιθανό να πτωχεύσουν

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα κάνει λόγο για «χρεοκοπία ή πιθανή χρεοκοπία» της ευρωπαϊκής θυγατρικής μιας από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες. Η Sberbank μαστίζεται από «σημαντικές» αναλήψεις καταθέσεων λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από δυτικές χώρες, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η Sberbank Europe AG και οι δύο θυγατρικές της στην τραπεζική ένωση, η Sberbank dd στην Κροατία και η Sberbank banka dd στη Σλοβενία, πτωχεύουν ή ενδέχεται να πτωχεύσουν λόγω επιδείνωσης της κατάστασης ρευστότητάς τους.

Η αυστριακή μητρική τράπεζα Sberbank Europe AG ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δημόσια Ανώνυμη Εταιρεία Sberbank της Ρωσίας, της οποίας πλειοψηφικός μέτοχος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία (50% συν μία μετοχή με δικαίωμα ψήφου).

Η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση, αφού διαπίστωσε ότι, στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις της καθώς καθίστανται απαιτητές.

Η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της παρουσίασαν σημαντικές εκροές καταθέσεων ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου της φήμης των γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτό οδήγησε σε επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς της. Και δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα με ρεαλιστική πιθανότητα αποκατάστασης αυτής της θέσης σε επίπεδο ομίλου και σε κάθε θυγατρική του εντός της τραπεζικής ένωσης.

Οι ιδιώτες καταθέτες προστατεύονται έως και 100.000 € ανά καταθέτη ανά τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η προστασία παρέχεται από τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων που ισχύουν στην Αυστρία, μεταξύ άλλων για το γερμανικό υποκατάστημα της τράπεζας, την Κροατία και τη Σλοβενία .

Σύμφωνα με την εντολή του, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης πρέπει να επιβεβαιώσει την αποτυχία ή την πιθανότητα αποτυχίας της αξιολόγησης της ΕΚΤ και θα αποφασίσει και θα εφαρμόσει τα επόμενα βήματα.

Η Sberbank Europe AG έχει θυγατρικές στην Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης , στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ουγγαρία και στη Σερβία. Η ΕΚΤ έχει συντονιστεί με τις εθνικές αρμόδιες αρχές σε αυτές τις δικαιοδοσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Γεγονότα για τη Sberbank

Η Sberbank Europe AG είναι μία από τις επτά αυστριακές τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ. Έχει την έδρα της στη Βιέννη. Η ΕΚΤ ανέλαβε την άμεση εποπτεία της Sberbank Europe AG το 2014, όταν ιδρύθηκε η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ. Η τράπεζα κρίθηκε σημαντική λόγω της έκτασης των διασυνοριακών δραστηριοτήτων της. Η Sberbank Europe AG έχει θυγατρικές στην Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Κροατία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβενία ​​και στη Σερβία. Έχει υποκατάστημα και στη Γερμανία. Στο τέλος του 2021, η τράπεζα είχε 13,6 δισ. ευρώ σε ενεργητικό.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε: «Είναι σαφές, σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, ότι οι αξίες που υποστηρίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, και ότι ο οργανισμός πρέπει να παραμείνει οικονομικά βιώσιμος μακροπρόθεσμα. Έχουμε λάβει από κοινού μια θέση αρχών για την εντελώς αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το να δράσουμε τώρα, με αλληλεγγύη, θα διασφαλίσουμε ότι το έργο μας δεν θα χρειαστεί να υποφέρει εξαιτίας αυτής της στάσης».

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος