Ελέγχους από ΥΕΝ και λιμενικές αρχές ζητάει η ΠΕΝΕΝ

Aιχμές για ολιγωρία, αλλά και απαίτηση για την ενεργοποίησή τους, διατυπώνει η ΠΕΝΕΝ προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, αναφέροντας περιστατικά που υποστηρίζουν το αίτημά της.

Αρχικά το ναυτεργατικό σωματείο κάνει λόγο για τη γραμμή της Αδριατικής, για την οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι “ανεξέλεγκτη η ασυδοσία”.

Η ΠΕΝΕΝ τονίζει πως: “Η είσοδος και η δρομολόγηση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων στην γραμμή Ηγουμενίτσας – Ιταλίας γίνεται με όρους τριτοκοσμικούς με την συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο τέτοιων πλοίων που έχουν δρομολογηθεί και λειτουργούν στην ανωτέρω γραμμή εδώ και μία εβδομάδα. Πρόκειται για τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία Ro/Pax «PRINCE» με σημαία Κύπρου και το F/B «BARI» επίσης με σημαία Κύπρου.

Στο πρώτο απασχολούνται συνολικά 36 Ναυτικοί από τους οποίους μόνο 7 Έλληνες ενώ οι υπόλοιποι είναι χαμηλόμισθοι αλλοδαποί, στο δε δεύτερο εργάζονται 49 Ναυτικοί, 32 Έλληνες και 17 αλλοδαποί.

Τα πλοία αυτά όπως μας πληροφόρησαν από το ασφαλιστικό μας Ταμείο δεν έχουν καταθέσει αίτημα για να συμβληθούν ασφαλιστικά οι Ναυτικοί με το ΝΑΤ. ενώ παραβιάζονται ασύστολα η ελληνική ΣΣΕ και τα λοιπά εργασιακά δικαιώματα όπως αυτά είναι κατοχυρωμένα στην ελληνική ναυτική νομοθεσία”.

Kαι το λιμάνι του Πειραιά όμως, είναι στο στόχαστρο, καθώς εμφανίζονται “μια σειρά χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο μας και όλους τους Ναυτεργάτες σε Ακτοπλοϊκά πλοία αλλά και στην Πορθμειακή γραμμή του Αργοσαρωνικού”. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η ΠΕΝΕΝ σχολιάζει: “Tο απίστευτο και σκανδαλώδες είναι ότι αυτά λαμβάνουν χώρα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά μπροστά στο λιμενικό φυλάκιο, δίπλα ακριβώς είναι το Α΄ Λιμενικό Τμήμα και ακόμη πιο δίπλα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά!!!

Οι ανωτέρω εν συνόλω συγκαλύπτουν την πρωτοφανή αυτή κατάσταση δημιουργώντας εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά για τον ρόλο που έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν”.

Kαι για τον Πειραιά η ΠΕΝΕΝ ζητάει την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, τόσο για τα εργασιακά θέματα των ναυτεργατών, όσο και για την ασφάλεια των επιβατών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος