Η Ευρώπη συντρίβεται μεταξύ λιτότητας και κλειστών συνόρων

Το στίγμα του για τις βασικές διεκδικήσεις της Ελλάδας στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας το μεσημέρι της Κυριακής τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από την κατανομή των ευθυνών, ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη μείωσης των ροών από την Τουρκία αλλά και στην επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη, λέγοντας πως είναι σε νευρική κρίση καθώς η πολιτική της λιτότητας έχει εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς.

Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι η εθνική στρατηγική που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και με την οποία θα προσέλθει η Ελλάδα στη σύνοδο, διαμορφώνεται σε τρεις άξονες, και συγκεκριμένα στην αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, την προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και τη δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τις τηρούν.

Αύριο, προσθεσε ο πρωθυπουργος, θα επιδιώξουμε την άμεση έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων,και γνωστοποίησε πως στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας την Τρίτη στη Σμύρνη, θα τεθεί η επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στη γείτονα.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης, ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ.

Ακόμη, εξαπέλυσε νέα σκληρή επίθεση κατά της διαπλοκής και διαπλεκομένων μέσων ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής ενόψει της αξιολόγησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι είναι αντίφαση από τη μία ο κ. Μητσοτάκης να επιχειρεί να εμφανιστεί ως ευρωπαίος πολιτικός και από την άλλη να προσπαθεί να συγκεράσει τις απόψεις του αντιπροέδρου του και της ισχυρής ακροδεξιάς πτέρυγας.

Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τα κόμματα να κατηγορούν τον Αλέξη τσίπρα για αναξιοπιστία και λαϊκισμό.

“Ο κ. Τσίπρας ελάχιστες ώρες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, επιβεβαιώνει ότι το μόνο που ξέρει είναι να διχάζει”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

Συγκεκριμένα αποτελέσματα από την Σύνοδο για το προσφυγικό ζητά από τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία επέκρινε την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και επανέλαβε την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να βγει η χώρα από την κρίση -που όπως είπε- κινδυνεύει να γίνει εθνική.

Από τη Δυτική Αθήνα ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση πήρε την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη.

Το Ποτάμι σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για λαϊκισμό εσωκομματικής κατανάλωσης.
“Ως ήρωας μιας εικονικής πραγματικότητας εμφανίστηκε και σήμερα ο Πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση θα κόβει συντάξεις και εισοδήματα αλλά επιτρέπει στον λαό να εκτονώνεται στους δρόμους”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος