Α. Βανταράκης: Το κράτος χαλάρωσε πριν καν χαλαρώσουν οι πολίτες – Να παρθούν μέτρα επιτήρησης (video)

Iδιαίτερα καυστικός απέναντι στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού είναι ο Απόστολος Βανταράκης, καθηγητής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναφέροντας στην ΕΡΤ ότι τα μέτρα είναι για τα μάτια του κόσμου. «Είμαστε σε μια φάση αρκετής πίεσης σε όλη την Ελλάδα. Το ζητούμενο, πέρα από τον εμβολιασμό, είναι να παρθούν μέτρα επιτήρησης και άμεσης ιχνηλάτησης. Ο κόσμος πρέπει να προφυλαχθεί από τον συγχρωτισμό. Τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους. Πρέπει να το προλάβουμε και να δούμε λίγο την κοινότητα».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο καθηγητής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Πατρών ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την εξάπλωση του κορονοϊού στην περιφέρεια.

«Συζητάμε τα πράγματα από το νοσοκομείο και μετά. Είναι αυτό δυνατόν; Είναι δυνατόν να μετακινούνται ιατροί από τα Κέντρα Υγείας και να πηγαίνουν στα νοσοκομεία; Πώς φρενάρουμε τα κρούσματα στα νοσοκομεία όταν δεν μπορούμε ούτε να τους κρατήσουμε στα Κέντρα Υγείας ή να τους βοηθήσουν στο σπίτι; Όταν υπάρχει ανύπαρκτη πρωτοβάθμια (περίθαλψη) τι να συζητάμε μετά;», αναρωτήθηκε ο ειδικός.

Το ζήτημα δεν είναι η ελευθερία αλλά η ζωή

Σχολιάζοντας τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που πήρε η Κυβέρνηση ο κ. Βανταράκης είπε πώς είναι μέτρα για να πιέσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. «Κάτι που έπρεπε να κάνουμε με χίλιους δύο τρόπους», ενώ όπως τόνισε, «το ζήτημα δεν είναι η ελευθερία αλλά η ζωή».

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη, «η αυξητική τάση των εμβολιασμών οφείλεται στον φόβο, Στο ότι οι άνθρωποι βλέπουν την πραγματικότητα και στο ότι δεν είμαστε προφυλαγμένοι».

Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ένα κράτος που ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία δεν χαλαρώνει ποτέ. Το κράτος χαλάρωσε πριν καν χαλαρώσουν οι πολίτες». Αναφορικά με την αυξητική τάση που παρατηρείται στο κλείσιμο των ραντεβού, ο κ. Βανταράκης δήλωσε:

«Αυτό το νούμερο έπρεπε να το είχαμε πριν ένα μήνα. Τώρα που βρισκόμαστε  σχεδόν στο peak του κύματος της πανδημίας δεν έχει και τόση σημασία. Έπρεπε να επιταχυνθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ο εμβολιασμός στο σπίτι δεν υφίσταται. Συμβαίνει μόνο στους τίτλους και αυτό δημιουργεί τεράστια πίεση στα νοσοκομεία».

Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει τεράστια επιτήρηση στην αγορά και να επιταχύνουμε το σύστημα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

«Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ο κόσμος να αποκτήσει εμπιστοσύνη. Έναν υγιή τον πείθεις με έναν σταθερό τρόπο και όχι με συνεχείς παλινωδίες. Χρειάζονται στήριξη οι επόπτες υγείας για να ελέγχουν τα μέτρα», τα οποία χαρακτηρίζει «για τα μάτια του κόσμου» καθώς όπως επισήμανε, δεν μπορούν να επιτηρηθούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος