Αλ. Τσίπρας: Θα δώσουμε τη μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις (vid)

Την πρόθεσή του να δώσει μάχη για μια ευρύτερη κοινωνική συμφωνία, αλλά και για πείσει τους θεσμούς ότι για να βγει η χώρα και η οικονομία από την κρίση χρειάζεται κοινωνική συνοχή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση αρχηγών που έγινε στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

«Οφείλουμε να μην διαρρήξουμε αυτή την κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται κοινωνική συναίνεση σε μια γενναία μεταρρυθμιστική προσπάθεια ώστε το ασφαλιστικό να γίνει βιώσιμο. Επιπλέον, εφόσον στη χώρα υπάρχει μια σημαντική κοινωνική συμφωνία, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εργοδοτικούς φορείς, και εφόσον και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είχαν γίνει δεκτά παρόμοια ισοδύναμα, έτσι και τώρα, η πρότασή μας, για μη περικοπή των συντάξεων, οφείλει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς και αυτή τη μάχη θα δώσουμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα, θα είναι ανοιχτή σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Στην ΟΚΕ θα κληθούν οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, οι αγρότες. «Θέλουμε διάλογο όμως πάνω στην πραγματικότητα των προτάσεων. Όχι στην παραπληροφόρηση», είπε ο κ. Τσίπρας. Ο στόχος είναι δύσκολος αλλά εφικτός όσο έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και θα τον πετύχουμε, είπε ο κ. Τσίπρας.

Πήραμε την ευθύνη να καταθέσουμε μια πρόταση ανοιχτά, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν κατατέθηκε κρυφά από την κυβέρνηση στους θεσμούς αλλά δημόσια στους κοινωνικούς φορείς, τις επαγγελματικές ομάδες, την κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση στη Βουλή διότι έδειξε το πρόβλημα.

Συνοψίζοντας τις διαφορές με τη ΝΔ όπως αυτές καταγράφηκαν στη συζήτηση στη Βουλή είπε: «εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό και όχι ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να μοιράζει κανείς τα βάρη και να δίνει τη δυνατότητα μιας ελάχιστης προστασίας- ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας- σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει πως αυτοί που θα επιβιώσουν, θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και αυτοί που δεν την έχουν δεν θα έχουν μια προοπτική στα γηρατειά τους μιας στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας. Εμείς πιστεύουμε ότι οι εισφορές πρέπει να είναι ανάλογες με το εισόδημα διότι αυτός είναι δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τον συμψηφισμό επιδοτήσεων των αγροτών και των ασφαλιστικών εισφορών πολύ περισσότερο που στον ΟΓΑ μεγάλο ποσοστό των αγροτών χρωστάει και η υλοποίηση μιας τέτοιας πρόταση θα είχε ως αποτέλεσμα, το 40% του ενεργού πληθυσμού των αγροτών να δει περικοπές στις επιδοτήσεις του. «Αντιθέτως, εμείς παλεύουμε για να βάλουμε αφορολόγητο στις επιδοτήσεις των αγροτών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί ούτε με την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ουσιαστικά θα επέφερε μειώσεις έως 70% σε πολλές περιπτώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις των συνταξιούχων που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35%», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό έχει να κάνει και με την προσπάθεια να τονωθεί η ενεργός ζήτηση καθώς οι συνταξιούχοι ό,τι παίρνουν το καταναλώνουν και ζούνε με τα χρήματα αυτά τα παιδιά και τα εγγόνια τους που είναι άνεργα διότι η δυστυχώς η ανεργία παραμένει στο 24%.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος