Αλλαγές στα πανεπιστήμια – Ρυθμίζεται το τοπίο στα μεταπτυχιακά (video)

Συνεδρίασαν οι πρυτάνεις με βασικό άξονα το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ρύθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών. Τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Το «τέλος εγγραφής» που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών, επιχειρεί να βάλει τάξη στις διαφορετικές ταχύτητες που επικρατούν, καθώς άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται δωρεάν και άλλα έχουν δίδακτρα και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλά.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση ουσιαστικά καταργεί τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά εκτός από εξαιρετικές και αυστηρά αιτιολογημένες όπως αναφέρει περιπτώσεις όπου ορίζεται ανώτατο όριο το οποίο δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

Σήμερα ο μέσος όρος στα δίδακτρα των επιστημών οικονομίας και διοίκησης που είναι ιδιαίτερα περιζήτητα ξεπερνά τις 7.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Γερμανία, όμως με ταυτόχρονη αύξηση των επιδοτήσεων, ενώ εκφράζει την ανησυχία του πως κάποια μεταπτυχιακά που έχουν έξοδα «θα σβήσουν».

Σε αρκετά ιδρύματα οι διοικήσεις χρησιμοποιούν τα έσοδα από τα μεταπτυχιακά για να καλύπτουν τα κενά στη χρηματοδότηση που έχει μειωθεί δραματικά στα χρόνια των μνημονίων.

Η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων επικεντρώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ρύθμισης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και προτείνει την επανεξέταση του.

Εκφράζει ενστάσεις σε ότι αφορά την παραβίαση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων αλλά και της οικονομικής βιωσιμότητας των προγραμμάτων σπουδών αφού προβλέπεται κατάργηση των διδάκτρων όπου υπάρχουν και διατήρηση τους μονό σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Tα δίδακτρα δεν μπορεί να καθορίζονται οριζόντια και ατεκμηρίωτα, αλλά μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κέντρων κόστους, με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, υπηρετώντας ταυτόχρονα τους ακαδημαϊκούς και στρατηγικούς στόχους κάθε Πανεπιστημίου, ανέφεραν.

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ για να συζητήσουν τόσο το Σχέδιο Νόμου, όσο και άλλα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτά Ελ. Κολυβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος