Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 (vid)

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το νέο προϋπολογισμό στη Βουλή, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία, που ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού έχουν ταχθεί οι εισηγητές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό ένα σωστό εργαλείο, επαρκές σε αυτή τη φάση, για την εφαρμογή και τήρηση του οδικού χάρτη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας, πως παραμένουμε πιστοί στην ανάγκη ανατροπής της λιτότητας, σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα, ενώ κάλεσε τη νεολαία, «να πιστέψει στην κοινωνική ασφάλιση».

«Ακούμε σήμερα τους νέους να λένε ότι “δε με ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη”» συνέχισε ο υφυπουργός Εργασίας και τόνισε:

«Είναι λάθος. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος».

Την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος προειδοποίησε, εμμέσως, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εάν συνεχιστεί ο «λασποπόλεμος» εναντίον του, προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά περί αυτοδίκαιης έκπτωσης του κ. Φλαμπουράρη από το βουλευτικό αξίωμα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον υπήρξε μέτοχος σε εταιρεία και ταυτοχρόνως βουλευτής.

«Θα παρακαλούσα να αναφερθείτε και να αναζητήσετε περισσότερο τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή πόθεν έσχες και για πρώτη και για δεύτερη φορά», ζήτησε από τον κ. Σαλμά ο κ. Φλαμπουράρης, παίρνοντας τον λόγο και μίλησε για «λασποπόλεμο» εναντίον του.

Μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 106 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Η κ. Φωτίου επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τες ότι δεν αντιμετώπισαν την ανθρωπιστική κρίση, δέχτηκαν αυτά που τους επέβαλαν οι δανειστές χωρίς αντιρρήσεις και τόνισε ότι αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ενιαίους κανόνες θα υλοποιήσει ό,τι έχει υποσχεθεί.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος