Αθ. Κοντογεώργης: Οι πολίτες θέλουν μία ενεργητική κυβέρνηση για τις λύσεις των προβλημάτων (video)

Ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “εκτός τόπου και εκτός χρόνου”. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση “είναι έτοιμη να παρέμβει στην αγορά της ενέργειας και στην ενίσχυση του εισοδήματος”.

“Οι πολίτες δεν θέλουν κραυγές, ούτε και απουσίες. Θέλουν μία ενεργητική κυβέρνηση, η οποία να δίνει λύση στα προβλήματα για την επόμενη μέρα. Βρισκόμαστε ενώπιον μίας συστηματικής, οργανωμένης, συνειδητής αλλά απέλπιδας προσπάθειας της αντιπολίτευσης να εκτρέψει την πολιτική αντιπαράθεση από το πεδίο των προβλημάτων, του κυβερνητικού έργου” δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης.

Εκτός τόπου και χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή “Από τις Έξι” ο γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης “ο ΣΥΡΙΖΑ, με την στάση που έχει δείξει τον τελευταίο καιρό, είναι εκτός τόπου και χρόνου, το Κοινοβούλιο δεν είναι πλατεία και σίγουρα το 2022 δεν είναι 2012. Έχει επιλέξει το πεδίο της πόλωσης, της εχθροπάθειας και κυρίως, με έναν διαιρετικό και βιτριολικό τρόπο. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μπροστά μας και βέβαια, θα κριθούμε γι’ αυτά”.

Το βάθος της κρίσης δεν μπορεί να προβλεφθεί

Μιλώντας για την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα και ενέργεια, ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε πώς από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που αντέδρασε:

“Έθεσε ένα πλαίσιο υποστήριξης του εισοδήματος. Πράγματι είναι 400 εκατ. κάθε μήνα και θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο. Ήδη έχουμε διαθέσει 1,7 δις. Η κυβέρνηση, δια του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχει κάνει αίτημα στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού προκειμένου οι πιο κοστοβόρες επιχειρήσεις που μετά μετακυλούν το κόστος στην αγορά, να ενισχυθούν με 75%. Εφόσον έχουμε απάντηση μέσα στον Φεβρουάριο, αυτό θα ισχύσει μέσα στον μήνα και θα βοηθήσει στις τιμές. Το βάθος της κρίσης δεν μπορεί να προβλεφθεί και αυτό ελπίζουμε να είναι σύντομο. Υπάρχουν κάποια σημάδια ως προς αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει και στην αγορά της ενέργειας και στην ενίσχυση του εισοδήματος”.

Αναφορικά με τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για τα εισοδήματα ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε: “Ο κ. Χατδηδάκης έχει εκκινήσει ήδη τις ενέργειες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το 2021 είχαμε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε σχέση με το 2019. Συνεχίζεται η πολιτική μας σε σχέση με τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Θα κάνουμε ότι μπορούμε σε συνδυασμό με την εποπτεία της αγοράς προκειμένου οι πολίτες να αισθανθούν λιγότερο τις επιπτώσεις στην τσέπη τους”.

Όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων που είναι στα ύψη τόνισε ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη και τα δημοσιονομικά δεδομένα. “Η κριτική αυτή να προέρχεται από την αντιπολίτευση όταν ήταν αυτή που το 2017 και το 2018 αύξησε τους ειδικούς φόρους, νομίζω, ότι δεν αντέχει σε κριτική”.

Στο 80 – 85% του ενήλικου πληθυσμού οι εμβολιασμένοι

Μιλώντας σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τον αυξημένο αριθμό θανάτων, τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού και η παραλλαγή Όμικρον “δεν είναι γριπούλα”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης, “επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία ότι ίσως είναι λιγότερο επιβλαβής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις νοσηλείες και στους σκληρούς δείκτες. Όσο αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμού -αυτή την στιγμή είμαστε το 80 -85% του ενήλικου πληθυσμού- και βλέπουμε την ουρά της Δέλτα να υποχωρεί, θα έχουμε μία καλύτερη εξέλιξη. Πάμε σε μία νέα φάση της πανδημίας. Προφανώς πρέπει να είμαστε ακόμα προσεχτικοί”.

Ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε και στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέχρι τις 31 Μαρτίου. Εκεί θα αξιολογηθεί. “Για εμάς είναι προτεραιότητα ο εμβολιασμός. Είναι ύψιστη ηθική πράξη. Ένας γιατρός που δεν εμβολιάζεται δεν κατανοεί την ευθύνη που του αναλογεί. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν τότε για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Υπάρχει η εισήγηση του υπουργού και έχει κάποια λογικά χαρακτηριστικά”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος