Άθλιες παραμένουν οι συνθήκες για χιλιάδες πρόσφυγες – Με το σταγονόμετρο οι επιστροφές στην Τουρκία

Άθλιες παραμένουν οι συνθήκες για χιλιάδες ανθρώπους στον άτυπο καταυλισμό στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οξυμμένα είναι τα πνεύματα στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Λέσβο. Στην Ειδομένη η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε, χωρίς ωστόσο να επαναλαμβάνονται τα δρομολόγια των τρένων. Οι πρόσφυγες πάντως δεν δηλώνουν πρόθυμοι να φύγουν από την περιοχή.

Στον Πειραιά, περισσότεροι από 2.700 μετανάστες παραμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες στον άτυπο καταυλισμό.

Η μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών θα συνεχιστεί ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών στο Σκαραμαγκά αλλά και στα υπόλοιπα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που δημιουργούνται.

Στην Ειδομένη, αστυνομικοί μοιράζουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες φυλλάδια σε πέντε γλώσσες για να τους ενημερώσουν για τα κλειστά σύνορα, τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και τη διαδικασία ασύλου και μετεγκατάστασης.

Στη Μυτιλήνη, το κέντρο κράτησης στη Μόρια θυμίζει καζάνι που βράζει. Τη Μεγάλη Τρίτη η κατάσταση ήταν έκρυθμη για ώρες.

Ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι, άρχισαν να πετούν πέτρες και αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Από συμπλοκές που ακολούθησαν μεταξύ εθνοτήτων κυρίως Αφγανών και Πακιστανών, 12 άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και δεκάδες ήταν οι μικροτραυματισμοί.

Με το σταγονόμετρο γίνονται πάντως οι επιστροφές στην Τουρκία. Σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τυρκίας, αναχώρησαν αεροπορικώς για τα Άδανα 12 Σύροι . Πρόκειται για δύο γυναίκες, τέσσερα παιδιά και έξι άνδρες, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου και είχαν ζητήσει να επιστρέψουν στην γείτονα.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος