Χωρίς τέλος οι τραγωδίες με πρόσφυγες-Στους 45 οι νεκροί τα τελευταία 24ωρα ανοιχτά της Λέσβου (vid)

Δεν έχουν τέλος οι τραγωδίες, με πρόσφυγες και μετανάστες στα παγωμένα νερά του Αιγαίου καθώς τα τελευταία 24ωρα ανοιχτά της Λέσβου έχασαν τη ζωή τους 45 άνθρωποι. Την ίδια ώρα, μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς έδωσαν για δεύτερη φορά τα μέλη και ο καπετάνιος του αλιευτικού “Ταξιάρχης” στη Λέσβο. Τα ξημερώματα μετέφεραν με ασφάλεια στη Μυτιλήνη, 60 πρόσφυγες που επέβαιναν σε ακυβέρνητο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Παναγιούδας.


Στη Σάμο, 11 πρόσφυγες άφησαν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα νερά, όταν το σκάφος, που τους μετέφερε, βυθίστηκε ενώ πλησίαζε βραχώδη περιοχή, 20 μέτρα από την ακτή. Πέντε γυναίκες, δύο παιδιά και τέσσερα βρέφη είναι ο τραγικός απολογισμός.

Σε δεύτερο ναυάγιο βόρεια του Φαρμακονησίου, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και περισυλλέγει τέσσερις σοροί, ενώ αγνοείται η τύχη ακόμη επτά ατόμων.

Στο μεταξύ, ένα ακόμα σκάφος με 200 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε νωρίς το πρωί στην παραλία «Ζέφυρος» στην πόλη της Ρόδου, από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Στην περιοχή, έσπευσαν αμέσως λιμενικοί και αστυνομικοί καθώς και δεκάδες πολίτες του νησιού, οι οποίοι βοήθησαν στην αποβίβαση των προσφύγων, αρκετοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν προβλήματα.
Στους πρόσφυγες, προσφέρθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες και θα φιλοξενηθούν στον χώρο που έχει διαμορφωθεί κοντά στο λιμάνι από τον δήμο της Ρόδου.

Πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφυγικών ροών σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι οι λύσεις δεν είναι μόνο ευρωπαϊκές και ότι η Τουρκία παίζει μεγάλο ρόλο στην προσφυγική κρίση. Για τον λόγο αυτό προετοιμάζει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, ενώ εντός της εβδομάδας προγραμματίζει συνάντηση με δημάρχους και μητροπολίτες των νησιών Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από το προσφυγικό κύμα.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, θα επισκεφθούν τη Λέσβο, για να σταλεί μήνυμα, ότι η Ευρώπη δεν παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις.

Σχετική είδηση: Νέο ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου με 11 νεκρούς, μεταξύ αυτών 6 παιδιά – Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων και στη Λέσβο (vid)
Πηγή: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος