Διαβήματα προς την ΠΓΔΜ για τα επεισόδια στην Ειδομένη – Εκτόνωση της έντασης (vid) (pics)

Εκτονώθηκε η κατάσταση στην Ειδομένη μετά τα σημερινά βίαια επεισόδια στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μεταξύ των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας και διαμαρτυρόμενων προσφύγων. Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση χημικών. Επτά άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα από πλαστικές σφαίρες, ενώ εκατοντάδες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες. Σε προφορικά διαβήματα προς τη γείτονα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανέφερε πως μεταξύ των περιστατικών που αντιμετώπισαν ήταν και τρία παιδιά κάτω των 10 ετών τα οποία έφεραν τραύματα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες .

Νωρίτερα και για επτά ώρες στην περιοχή επικράτησε χάος με τους άνδρες των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας να εκτοξεύουν στο ελληνικό έδαφος δακρυγόνα, νερό με πίεση και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, εναντίον ομάδων προσφύγων που προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη και να περάσουν τα σύνορα. Ρίψεις χημικών έγιναν και απευθείας μέσα στον καταυλισμό, όπου διαμένουν χιλιάδες παιδιά.

Από τις δυνάμεις των Σκοπίων έγινε χρήση μέχρι και σφαιρών από καουτσούκ. Επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς με τραύματα από πλαστικά πυρά. Οι τρεις εξ αυτών έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό. Οι άλλοι τέσσερις παραμένουν νοσηλευόμενοι με μια γυναίκα να φέρει σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνολικά 300 περιστατικά. Απ’ αυτά, τα 200, μεταξύ αυτών πολλά μικρά παιδιά και έγκυες, ήταν αναπνευστικά, 20 άτομα έχουν ανοιχτές πληγές και 20 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Όπως ανέφερε μέλος των Γιατρών Χωρίς Συνορα, ανάμεσά τους ήταν και τρία παιδιά κάτω των 10 ετών με τραύματα στο κεφάλι από πλαστικά πυρά.

Το κλίμα έντασης πυροδότησαν φήμες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, ενώ φυλλάδια καλούσαν τους πρόσφυγες στα αραβικά να περάσουν μαζικά στα Σκόπια.

Επειτα από σκηνές πρωτοφανούς βιαιότητας, η ηρεμία αποκαταστάθηκε μετά και από το ξέσπασμα βροχής στην περιοχή, ωστόσο ο καταυλισμός παραμένει σε αναβρασμό.

Διαβήματα προς την ΠΓΔΜ για τα επεισόδια στην Ειδομένη – Εκτόνωση της έντασης (vid) (pics) Διαβήματα προς την ΠΓΔΜ για τα επεισόδια στην Ειδομένη – Εκτόνωση της έντασης (vid) (pics) Διαβήματα προς την ΠΓΔΜ για τα επεισόδια στην Ειδομένη – Εκτόνωση της έντασης (vid) (pics) Διαβήματα προς την ΠΓΔΜ για τα επεισόδια στην Ειδομένη – Εκτόνωση της έντασης (vid) (pics)

Αντιδράσεις από την Αθήνα

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΦΥΡΟΜ, Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα σημερινά βίαια επεισόδια.

Ο κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Η κυβέρνηση παλεύει με όλες της τις δυνάμεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, από την Ειδομένη μέχρι τα νησιά. Παρά τις σημαντικές δυσκολίες και ποικίλες αντιξοότητες τις οποίες η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει, έχει παράξει και καθημερινά εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα και, μάλιστα, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι προέβλεπαν ή ανέμεναν καλόπιστοι και κακόπιστοι, μέσα και έξω από τη χώρα. Όντως υπάρχουν ακόμα κενά, όμως η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια και, πολύ σύντομα, η εικόνα του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα θα έχει αλλάξει ριζικά.” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τα επεισόδια, ενώ σύντομα ο κ. Τόσκας θα έχει επικοινωνία με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης καταδίκασε έντονα τη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ. Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα τόνισε και κάλεσε τις αρχές της ΦΥΡΟΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

Κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

Η ΝΔ δια του εκπροσώπου της κ. Κουμουτσάκος καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες της ΠΓΔΜ κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνο προαναγγελθέν γεγονός, κάνοντας λόγο παράλληλα για πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους.

Αιχμές και από το Ποτάμι. Τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Τους προειδοποιούμε, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την κυβέρνηση απούσα και επικίνδυνη, καθώς «με την ανικανότητα της να προστατεύσει τόσο τα σύνορα μας όσο και τους πρόσφυγες, εκθέτει διεθνώς τη χώρα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στις προσφυγικές φαβέλες, τόσο στον Πειραιά όσο και στην Ειδομένη, οδηγούν σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση Κεντρώων κατηγόρησε την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη σχεδιασμού στο προσφυγικό και κυρίως στο ζήτημα της Ειδομένης. Επιθυμούμε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της Ευρώπης γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος