Εφιαλτικές οι συνθήκες στην Ειδομένη -“Hot spot” το λιμάνι του Πειραιά- Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης από οργανώσεις και εθελοντές (vid)

Το δράμα των προσφύγων στην Ειδομένη συνεχίζεται, καθώς περίπου 13.000 άτομα βρίσκονται εκεί και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα η ΠΓΔΜ και να περάσουν. Τα Σκόπια την Παρασκευή επέτρεψαν τη διέλευση σε μόλις 320 άτομα. Την ίδια ώρα τόσο στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν άλλα 975 άτομα, ενώ ήδη βρίσκονται περίπου 2.500 πρόσφυγες. Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης από οργανώσεις και εθελοντές.

Στην Ειδομένη οι 13.000 εγκλωβισμένοι ζουν το δικό τους δράμα, τον δικό τους εφιάλτη. Ελάχιστοι περνούν τα σύνορα. Το τελευταίο 24ωρο πέρασαν στη γειτονική χώρα περίπου 200 άτομα. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες κάνει ακόμη χειρότερες τις ήδη δραματικές συνθήκες διαβίωσης, ενώ στον καταυλισμό έχουν παρατηρηθεί κρούσματα αισχροκέρδειας.

Εν τω μεταξύ, περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την καταμέτρηση από στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν δύο επιβατηγά πλοία από Χίο και Μυτιλήνη μεταφέροντας συνολικά 975 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διαγόρας” με 54 από την Κω και 4 από την Κάλυμνο. αργότερα και το επιβατηγό πλοίο “Διαγόρας” που μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 54 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω. Επίσης, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο”Αριάνδη” που αναμένεται το βράδυ να καταπλεύσει κι αυτό στο λιμάνι του Πειραιά, παρέλαβε 325 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και κατευθύνεται προς τη Χίο από όπου θα παραλάβει και από εκεί άτομα.

Τον πενταψήφιο αριθμό 15510, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια για τους πρόσφυγες, ενεργοποιεί ο δήμος Πειραιά. Στο συγκεκριμένο αριθμό θα δίνονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Επίσης δημότες, εταιρείες και φορείς μπορούν να φέρνουν τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και κάθε είδους προσφορά, στα γραφεία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά (Ζωσιμαδών 11 & Ελ. Βενιζέλου, τηλ. 2104101753/756).

Το πρωί με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά έγινε διανομή 5 τόνων γάλακτος στους σταθμούς που φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ενώ στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν προκάτ οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και πολυιατρείο υπό την εποπτεία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά καθημερινά στα ιατρεία ελέγχονται περίπου 60 άτομα εκ των οποίων τα 40 είναι μικρά παιδιά και οι 20 μεγάλης ηλικίας.

Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει πέντε στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ και σήμερα οι εθελοντικές οργανώσεις αναμένεται να διανέμουν πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό στους ανθρώπους που έχουν καταλύσει προσωρινά.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών εστιατορίων της πόλης του Πειραιά διανεμήθηκαν το μεσημέρι 1.500 μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης η Περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με Γενική Γραμματεία Εμπορίου προχωράει στη δημιουργία μεγάλου αποθευτικού χώρου κοντά στο ΤΑΕ KWON DO όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.
Στο συγκεκριμένο κέντρο θα γίνεται καταγραφή και αποθήκευση των προϊόντων που δίνονται για τους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και τους Δήμους της περιοχής, ο Δήμος Κορυδαλλού σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου επισκέφθηκαν το Σάββατο, το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού για να προσφέρουν στιγμές χαράς στα παιδιά. Η εκδήλωση περιελάμβανε δημιουργική απασχόληση με εικαστικά, μουσική, φουσκωτά παιχνίδια και ανιματέρ, ενώ θα παραδοθούν στο Κέντρο παιχνίδια.
Παράλληλα, ο Δήμος Κορυδαλλού συγκεντρώνει παιδικά παιχνίδια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ξενοφώντος και Πελοπίδα, πλ. Μέμου, από τις 8.00 έως τις 15.00 και στο Δημαρχείο, Γρ. Λαμπράκη 240, από τις 7.00 έως τις 20.00.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος