Ευκλ. Τσακαλώτος προς ΝΔ: Ψηφίσατε ναι ή όχι στο δημοψήφισμα; (vid)

Διευκρινίσεις επί του προϋπολογισμού και αντεπίθεση στην κριτική της αντιπολίτευσης πραγματοποίησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη τον κάλεσε να πει πια από αυτά που καταλογίζει στην κυβέρνηση δεν περιλαμβάνονταν στην πρόταση Γιούνκερ η οποία υπήρξε το αντικείμενο του δημοψηφίσματος «Εσείς δηλαδή ψηφίσατε “ναι” για να γίνουν όλα αυτά; Όλα αυτά ήταν στο πλάνο Γιούνκερ. Μήπως έκανα λάθος και ψηφίσατε όχι;» και πρόσθεσε: «Ψηφίσατε ναι για να αυξηθούν οι μισθοί;».

«Είναι η ώρα να σηκωθούν και να μετρηθούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσοι πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος και σε μια διαφορετική πολιτική», είπε κατά την ομιλία ο κ. Τσακαλώτος.

Συνεχίζοντας απευθύνθηκε στους βουλευτές της συμπολίτευσης. «Για να σας βοηθήσω στα επιχειρήματά σας», είπε, «θα σας δώσω τέσσερις αριθμούς: Το 25, το 28, το 33, το 50, και το 35 θα είναι το τζόκερ. Το 25 είναι το ποσοστό κατά το οποίο μειώθηκε το εθνικό εισόδημα στα 5 χρόνια της κρίσης, το 28 η αύξηση της ανεργίας, το 33 είναι το ποσοστό που πληθυσμού που βρίσκεται ή κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας και το 50 οι ποσοστιαίες μονάδες που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις του δικομματισμού». «Ο Τζόκερ», είπε, είναι τα 35 χρόνια που χτίζονταν το πελατειακό κράτος, ενώ απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είπε: «Γι’ αυτούς τους λόγους, γι’ αυτά τα νούμερα, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μας κατηγορήσετε για αναλγησία».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει «φοροεπιδρομή» και η συμφωνία του Αυγούστου αποτελεί το «χειρότερο μνημόνιο», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι περιλαμβάνει φόρους 2,67 δισ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπονταν φόροι 4 δισ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου μείωση μισθών και συντάξεων 4,7 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά με την Ευρώπη, είπε ο κ. Τσακαλώτος, το σύνολο των άμεσων και των έμμεσων φόρων αντιστοιχεί στο 25,7% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 26,7%.

Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε στον πρωθυπουργό να δεσμεύονται οι υπουργοί «να εφαρμόσουν το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, μη αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών, όπως γίνεται με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος