Έκτακτο σχέδιο καταγραφής των αιτήσεων ασύλου – Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά (vid)

Κατακόρυφα αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που καταθέτουν αίτηση για άσυλο προκειμένου να μπλοκάρουν τη διαδικασία της επαναπροώθησης στην Τουρκία. Οι προγραμματισμένες επανεισδοχές στην Τουρκία ακυρώθηκαν, ενώ ομάδες προσφύγων προχώρησαν σε διαμαρτυρίες σε Χίο, Λέσβο και Ειδομένη.

Συνολικά στη Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες σήμερα στο hot spot, τη σχετική δήλωση έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες -πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει στην πόλη και στο δημοτικό καταυλισμό της πόλης-, δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Υπηρεσία Ασύλου ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υλοποιήσει έκτακτο σχέδιο καταγραφής αιτήσεων ασύλου των προσφύγων που βρίσκονται σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, προκειμένου να λάβουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα ή να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καταγραφή των αιτήσεων αυτών, που θα γίνει σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές και με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου ένα μήνα.

Επίσης, η Υπηρεσία Ασύλου έχει διευρύνει και τη λειτουργία της γραμμής εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων να υποβάλουν αίτημα ασύλου μέσω skype. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της γραμμής εξυπηρέτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας www.asylo.gov.gr.

Στον Πειραιά τώρα μειωμένη ανταπόκριση, αλλά και εμπόδια βρίσκουν οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων να πείσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Την Τρίτη δεν υπήρξε καμία επιβίβαση σε πούλμαν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, για λόγους ασφαλείας θα ζητηθεί από τους πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές στο χώρο αναμονής επιβατών στη πύλη Ε3 στο λιμάνι του Πειραιά να μετακινηθούν σε άλλο σημείο (πιθανόν στην πέτρινη αποθήκη).

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης θα είναι έτοιμος ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου ήδη έχουν στηθεί προκάτ οικίσκοι, στους οποίους πρόκειται να μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων.

Το μεσημέρι στην πύλη Ε-3 μοιράστηκε από κάποιους αλληλέγγυους φυλλάδιο στα αγγλικά με το οποίο ενημερώνει τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι «θα παλέψουν μαζί τους για το άνοιγμα των συνόρων και για την απόσυρση της ρατσιστικής συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας».

Σημειώνεται ότι η εισαγγελία Πειραιά μαζί την εισαγγελία Εφετών μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εμπλεκόμενους φορείς την Παρασκευή 1η Απριλίου έχουν δοθεί γραπτές παραγγελίες προς τα αρμόδια όργανα της ασφάλειας και του λιμενικού να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά για οτιδήποτε αξιόποινο που αφορά παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα, απάτη και διασπορά ψευδών ειδήσεων από διάφορα άτομα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4.761 μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Στο μεταξύ την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει τυχόν ευθύνες για ενέργειες ατόμων οι κινήσεις των οποίων δυσχεραίνουν τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών, ζητεί με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωσή Αξιωματικού Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ).

«Καθημερινά πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποιούνται ως “φύλακες-διαιτητές” ενώ θα έπρεπε να διατίθενται για άλλους σκοπούς. Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την στάση ορισμένων ατόμων που δηλώνουν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, θεωρούν το λιμάνι ως χώρο αποκλειστικής τους ευθύνης και παρεμποδίζουν συστηματικά το έργο των συναδέλφων, παροτρύνοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιβιβαστούν σε λεωφορεία για άλλες δομές φιλοξενίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα και ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Σχετικές ειδήσεις:

Με προβλήματα η επανεισδοχή λόγω των αιτήσεων ασύλου – Κλειστός ο δρόμος στο Πολύκαστρο – Νέες αφίξεις (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος